INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vučić građevinarima: Bićete opet motor razvoja privrede

10.08.2015. | Tanjug

Povodom obeležavanja Dana građevinara Srbije (Subota, 8. avgust) struci se obratio i premijer Aleksandar Vučić koji im je poručio da će Vlada uložiti dodatne napore kako bi građevinarstvo opet postalo motor razvoja privrede, privuklo investicije i otvorilo nova radna mesta.

Građevinskim radicima čestitke su uputili premijer Vučić i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

- Svim građevinskim radnicima upućujem najiskrenije čestitke povodom 8. avgusta, Dana građevinara Srbije. Vi ste među onima koji su podneli najveći teret ekonomske krize - naveo je Vučić.

Iako statistika nije ohrabrujuća, premijer je poručio da je vlada voljna da brojke ispravi, a resorna ministarka i sa svoje strane poručuje isto.

Mihajlović je izjavila da je tačno da je statistika u toj oblasti loša, ali i da smatra i da stanje može da se popravi zajedničkim naporima građevinara i Ministarstva.

Ministarka je navela da je njen zadatak da obezbedi domaćoj građevinskoj operativi da stane na noge, a uverava da je država u tom cilju obezbedila projekte i novac.

Ona je najavila i da će do kraja godine biti donet novi zakon o komunalnim delatnostima, a sledeće 2016. i novi zakon o građevinarstvu.

Danas je situacija takva da ovaj dan, umesto oko 80.000 zaposlenih koliko ih je građevinska industrija imala pre krize, obeležava oko 63.000 građevinskih radnika.  

Ne samo da je broj zaposlenih manji, nego je od 2007. do danas i nivo plata opao na nivo ispod proseka Srbije. Statistika pokazuje da je u prvih šest meseci ove godine prosečna plata u Srbiji iznosila 43.234 dinara, u oblasti građevinarstva je to bilo 40.281 dinara, a u izgradnji zgrada čak 31.369 dinara.

Ilustrativan je i podatak da je građevinarstvo u 2006. učestvovalo u BDP-u Srbije sa 5,3 odsto, a 2013. taj udeo je pao na 4,3 odsto.

Mihajlović je, inače, Dan građevinara provela radno, obilazeći radove na Koridoru 11 gde je poručila: - Gradimo za buduće generacije, kao što su i prethodne generacije gradile za nas.

Ona je najavila i da će Koridor 11 od Obrenovca do Preljine, u dužini od skoro 105 kilometara, biti završen do sredine 2017. godine u punom profilu autoputa.

- Mi zaista imamo ogromnu odgovornost da izgradimo auto puteve ne samo za ove generacije, već i buduće - rekla je Mihajlović.

Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskih materijala Srbije, koji je u sastavu Saveza samostalnih sindikata Srbije, proslavio je ovaj građevinski praznik još juče, kada je tredicionalnu Osmoavgustovsku nagradu uručio i ministarki Mihajlović za doprinos tog ministarstva razvoju građevinarstva u Srbiji.

Dan građevinara obeležava se u znak sećanja na tragične događaje tokom trodnevnog štrajka građevinskih radnika koji je okončan 8. avgusta 1940. godine - štrajk je usledio nakon neuspešnih pregovora sindikata i poslodavaca u vezi izmena kolektivnog ugovora za delatnost građevinarstva, a posebno u delu prilagođavanja iznosa dnevnica zbog porasta troškova života i uslova rada.

U Valjevu je bilo najdramatičnije, kada su na štrajkače udarili žandari i policija, i štrajk je ugušen terorom, nasiljem i krvoprolićem.

Štrajk je okončan 8. avgusta 1940. godine, ispunjavanjem svih štrajkačkih zahteva i zaključen je kolektivni ugovor sa svim postavljenim uslovima koje su tražili štrajkači.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;