INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uskoro sanacija starog Generalštaba

10.08.2015. | RTS

Ni 16 godina posle NATO intervencije na SRJ mnogi objekti oštećeni u bombardovanju još nisu obnovljeni. Iako na jednoj od najskupljih i najatraktivnijih lokacija u beogradskoj Ulici kneza Miloša, urušena zgrada Generalštaba još je u istom stanju. U Ministarstvu odbrane najavljuju početak rekonstrukcije.

Šest godina posle bombardovanja – 2005. godine zdanje arhitekte Nikole Dobrovića proglašeno je spomenikom kulture. To znači da ne sme da menja prvobitni oblik, bilo da ostane u vlasništvu države ili da bude prodata i promeni namenu.

Za zgradu A stručnjaci su procenili da postoji opasnost od njenog urušavanja, tako da je neophodna njena što skorija sanacija.

Kapetan korvete Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane, rekao je za RTS da ove godine planiraju najveće radove kada je reč o rušenju i sanaciji objekta A starog Generalštaba koji je najviše oštećen u NATO bombardovanju.

- U narednih mesec dana, raspisaćemo tender za izbor izvođača radova. Kada se tender bude završio, počećemo i sa raščišćavanjem ovih zgrada - rekao je Krivokapić.

On je napomenuo da je projekat i studiju za rušenje radio Institut za materijale.

- Jedan od uslova koji je postavio Zavod za zaštitu spomenika jeste da nakon ovih radova objekti budu u tom stanju da zgradi bude vraćen prvobitni izgled. U tom smislu, dobili smo saglasnost da rušimo centralni deo zgrade, što je otprilike 3.000 kvadratnih metara, dok će ostalih 2.000 kvadrata biti učvršćeno i urađena dodatna stabilizacija tih delova zgrade - objasnio je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, prilikom izvođenja radova doći će do izmena u saobraćaju jer će se učvršćivati erkeri koji se nadvijaju nad Nemanjinom ulicom.

Ističe da je plan Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da u narednom periodu raščisti sve objekte koji su porušeni u NATO bombardovanju 1999. godine.

 

Komentari: 1

Balkan 17.08.2015 12.07.33

Mnogo sto sta mi u zivotu ne smeta. Ali proglasiti Generalstab za spomenik kulture 6 godina nakon sto je bombrdovan I skoro 100% unisten, ne lici bas na neki pametan potez. Razumem vrednost arhitektrure ponznatog arhitekte ali ako je to trebalo da bude spomenik kulture onda je to trebalo da se uradi onda kada je zgrada napravljena a ne posle toliko godina i to nakon sto je srusena. Meni licno to lici na ismevanje poznatom arhitekti i skupljanje politickih poena nekom politicaru iz toga vremena.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;