Stručnjaci o brani "Stubo - Rovni"

06.08.2015. | B. Puzović | Večernje novosti

Stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta, „Energoprojekt - Hidroinženjeringa“ i Građevinskog fakulteta iz Beograda, na sednici lokalnog parlamenta zakazanoj za 18. avgust, predočiće odbornicima Skupštine grada mišljenje o izgradnji brane i akumulacije „Stubo - Rovni“.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta, Petar Dokmanović, smatra da je zapremina akumulacije nepotrebno velika i višestruko premašuje potrebe za vodosnabdevanjem stanovništva, a postoji i mogućnost zagađenja teškim metalima podzemnih izvorišta Paklje i Gradac, kao i samog jezera. Predlaže, zato, da nivo - sa projektovanih 360 - bude snižen na 330 metara. U informaciji dostavljenoj odbornicima Skupštine grada Valjeva stoji i da bi, s obzirom na neusklađene stavove stručne javnosti u vezi brane "Stubo - Rovni", pre probnog punjenja trebalo obaviti analizu i ocenu do sada obavljenih hidroloških istraživanja, ali i uraditi nova.

- Akumulacija ima brojne pozitivne strane, između ostalog i izuzetne mogućnosti za prihvatanje poplavnih talasa. Uz to, akumulacija omogućava oplemenjivanje malih voda u sušnim periodima, koji su sve češći - zaključili su stručnjaci „Energoprojekt - Hidroinženjeringa“ u materijalu za odbornike.

Predviđeno je da „Stubo - Rovni“ vodom za piće snabdevaju ne samo Valjevo, već i pet opština u slivu Kolubare, što je nemoguće postići iz podzemnih izvorišta. Isto tako, s obzirom na to da će do izgradnje termoelektrane „Kolubara B“ doći pre ili kasnije, akumulacija nipošto nije predimenzionisana - smatraju stručnjaci Građevinskog fakulteta u Beogradu.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...