Stručnjaci o brani "Stubo - Rovni"

06.08.2015. | B. Puzović | Večernje novosti

Stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta, „Energoprojekt - Hidroinženjeringa“ i Građevinskog fakulteta iz Beograda, na sednici lokalnog parlamenta zakazanoj za 18. avgust, predočiće odbornicima Skupštine grada mišljenje o izgradnji brane i akumulacije „Stubo - Rovni“.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta, Petar Dokmanović, smatra da je zapremina akumulacije nepotrebno velika i višestruko premašuje potrebe za vodosnabdevanjem stanovništva, a postoji i mogućnost zagađenja teškim metalima podzemnih izvorišta Paklje i Gradac, kao i samog jezera. Predlaže, zato, da nivo - sa projektovanih 360 - bude snižen na 330 metara. U informaciji dostavljenoj odbornicima Skupštine grada Valjeva stoji i da bi, s obzirom na neusklađene stavove stručne javnosti u vezi brane "Stubo - Rovni", pre probnog punjenja trebalo obaviti analizu i ocenu do sada obavljenih hidroloških istraživanja, ali i uraditi nova.

- Akumulacija ima brojne pozitivne strane, između ostalog i izuzetne mogućnosti za prihvatanje poplavnih talasa. Uz to, akumulacija omogućava oplemenjivanje malih voda u sušnim periodima, koji su sve češći - zaključili su stručnjaci „Energoprojekt - Hidroinženjeringa“ u materijalu za odbornike.

Predviđeno je da „Stubo - Rovni“ vodom za piće snabdevaju ne samo Valjevo, već i pet opština u slivu Kolubare, što je nemoguće postići iz podzemnih izvorišta. Isto tako, s obzirom na to da će do izgradnje termoelektrane „Kolubara B“ doći pre ili kasnije, akumulacija nipošto nije predimenzionisana - smatraju stručnjaci Građevinskog fakulteta u Beogradu.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 07.12.2021.
Kako će se kretati cene malo ko zna, neki m...
Stiv 06.12.2021.
Kakva glupost podižu grad u slavu boga novc...
Marko 03.12.2021.
Hvala na odličnom i informativnom tekstu. D...
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?