Na Zlatiboru niče ekološko naselje "Jelena Anžujska"

05.08.2015. | E-kapija

Na atraktivnoj lokaciji u blizini magistrale, na samom ulazu u urbani deo Zlatibora, ali dovoljno izdvojeno od turističke vreve, u toku je izgradnja ekološkog naselja „Jelena Anžujska“, čiji je investitor kompanija „Inobačka“ iz Novog Sada.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Vrednost investicije je 7 mil EUR, a buduće naselje sa 60 stanova i sa svim neophodnim sadržajima, poput restorana, supermarketa, trim-staza i biciklističkih staza, svojim arhitektonskim rešenjem trebalo bi da se uklopi u prirodni ambijent. Naselje je projektovano tako da poseduje tri celine - „Lug“, koja se nalazi u šumovitom delu, potom „Dolina“, kroz koju protiče potok, a treća je „Jorgovan“, sa dvorištima u kojima će dominirati miris te biljke.
Istakavši da je u procesu prikupljanja potrebnih dozvola, lokalna samouprava iskazala izuzetno dobru saradnju i profesionalizam, Danilo Babić, direktor „Inobačke“, navodi - da je ta kompanija prvi put u Srbiji naišla na takav prijem jer je - kako je objasnio - opštinska uprava bila profesionalna i veoma kooperativna.

- Zlatibor je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na prostoru bivše Jugoslavije, poseduje svu neophodnu komunalnu infrastrukturu, a odnos lokalne samouprave prema investitorima je odličan. Sve to je uticalo da investiramo 7 mil EUR u ovaj projekat. Zbog takvog odnosa opštine Čajetina već planiramo nove projekte na Zlatiboru, koji će biti još veći od naselja „Jelena Anžujska“ - rekao je Babić.

On je istakao da je sa lokalnom samoupravom postignut poseban dogovor, koji podrazumeva da ta kompanija, zbog specifičnosti naselja, sama izgradi komunalnu infrastrukturu na toj parceli, poput puta do same lokacije, vodovoda i kanalizacije, a zauzvrat opština će umanjiti naknadu za gradsko građevinsko zemljište.

- Takav vid „prebijanja“ troškova odnedavno je predviđen zakonom, ali čajetinska opština takvu odluku ima već godinama. To dovoljno govori o sposobnosti čelnih ljudi opštine da prepoznaju probleme i da na adekvatan način, kroz smanjenje birokratije i usvajanje važnih propisa, izađu u susret investitorima - istakao je direktor „Inobačke“, poručivši da bi takav odnos prema investitorima trebalo da slede i druge lokalne samouprave u Srbiji.

„Inobačka“ je porodična kompanija koja je osnovana 1990. godine i bavi se stanogradnjom, trgovinom građevinskih materijala i proizvodnjom prefabrikovanih betonskih elemenata.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...