Bazilika na Koridoru 10 konzervirana, pa zatrpana

09.07.2015. | S. V. | Blic

- Bazilika, koja se nalazi u okolini Pirota, na delu gde se gradi auto-put do bugarske granice, biće konzervirana i sačuvana – kaže za „Blic“ ministarka saobraćaja i građevinarstva Zorana Mihajlović.

To znači da će ona biti sačuvana za buduća pokolenja i da takvo rešenje odgovara i zahtevu patrijarha Irineja, koji je apelovao na nadležne da se zaustavi planirano zatrpavanje temelja tog spomenika kulture iz ranohrišćanskog perioda 5-6. veka i pronađe alternativno rešenje, kojim bi se konzervirani ostaci bazilike adekvatno zaštitili i sačuvali.

- Stvari idu svojim tokom jer je u ceo taj slučaj uključen i „Republički zavod za zaštitu spomenika“, koji je dao stručno mišljenje preduzeću „Koridori Srbije“ da nastavi radove i da zatrpa baziliku, koja će prethodno biti konzervirana. Mi ćemo staviti tablu da su tu nalaze ostaci tog spomenika, a jednog dana, kada se bude moglo, napraviće se nadvožnjak. Ako razmišljamo samo jednostrano, onda bi ceo Beograd trebalo izmestiti pošto leži na arheološkim nalazištima – kaže Mihajlovićeva za „Blic“.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...