INFONET-468X60-BANNER

Od konverzije državi i restituciji milijarda evra

23.06.2015. | D. U. | Dnevnik

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da Predlog zakona o konverziji zemljišta treba da omogući investitorima da grade, za razliku od svih prethodnih koji su ih u tome onemogućavali. Ona je objasnila da je u prethodnim vladama, naime, to pre svega bilo političko pitanje, a da je ova vlada učinila da konverzija zemljišta postane ekonomsko pitanje.

Ministarka je kazala da u Srbiji ima 660.000 hektara građevinskog zemljišta, od toga 5.500 hektara, ili manje od jedan odsto, podleže zakonu o konverziji.

- Ranije su investitori imali mogućnost samo da koriste to zemljište i zato nisu ni želeli da na njemu dalje da grade, a novim zakonom, kojim smo gledali da zadovoljimo i interes države i interes investitora, stvorili smo mogućnost da oni pravo korišćenja prebace u pravo svojine, ili dok ne steknu pravo svojine, da imaju pravo zakupa tog zemljišta na 99 godina po tržišnoj ceni – kazala je Zorana Mihajlović. - Postoji i ono zemljište za koje je moguće umanjenje naknade i obično su to neki objekti u siromašnim opštinama ili ako su na građevinskom zemljištu izgradili građevinske objekte, onda neće nikako plaćati naknadu.

Ona je navela da je ukupna vrednost zemljišta koje podleže zakonu o konverziji oko milijardu evra, i najavila da se očekuje da će po 500 miliona evra prihoda od naknade otići u Fond za restituciju i u budžet Republike i Pokrajine Vojvodine.

Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine uz naknadu je prilično nezavršen posao. Novim zakonom, kako pojašnjavaju u Ministarstvu građevine, biće omogućeno pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu privatizovanih preduzeća i preduzeća u stečaju, uz tržišnu naknadu. Proces privatizacije građevinskog zemljišta počeo je još Ustavom iz 2006. godine, odnosno Zakonom o planiranju i izgradnji iz 2009.

- Izmenama pomenutog zakona krajem prošle godine omogućeno je svim fizičkim i pravnim licima sticanje prava svojine na građevinskom zemljištu, osim lica koja su subjekti privatizacije, izvršnog postupka ili stečaja, što će biti rešeno ovim zakonom – istakla je državna sekretarka Aleksandra Damnjanović. - Po Nacrtu tog zakona, pretvaranje je moguće, ali uz naknadu tržišne vrednosti koje to zemljište ima u trenutku podnošenja zahteva za konverziju prava.

Nacionalizovano po tržišnoj ceni

Nacrt zakona se u jednom delu odredio i prema vlasnicima nacionalizovanog zemljišta jer je propisano da neće biti umanjenja tržišne vrednosti, već da se puna vrednost tog zemljišta uplaćuje u Fond za restituciju.

- Mislim da smo Nacrtom zakona sačuvali i očuvali i prava ranijih sopstvenika na tom građevinskom zemljištu – dodala je Aleksandra Damjanović.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;