INFONET-468X60-BANNER

Novi Sad: Ne vidi se kraj obnovi Beogradske kapije (video)

19.06.2015. | Ines Dragić | RTV

Poslednja faza obnove Beogradske kapije je u toku. Iako je trebalo da bude završena u januaru prošle godine, zbog finansijskih problema radovi su usporeni.

Novo ruho Beogradske kapije trebalo je da dočeka goste prošlogodišnjeg Egzita, međutim, zbog davno probijenih rokova, pitanje je da li će rekonstrukcija Kapije biti završena i do ovogodišnjeg festivala.

Obnova Beogradske kapije započeta je u drugoj polovini 2013. godine i trebala je da bude završena u januaru prošle godine. Međutim, zbog dinamike obezbeđivanja novca radovi su prekinuti na više meseci.

Vrednost obnove Beogradske kapije je 35 miliona dinara, od čega je banka „Intesa“ dala deset miliona, Grad Novi Sad izdvojio je sedam i po miliona, koliko i Pokrajina, a Republika je dala deset miliona dinara.

- U današnje vreme kada je jako mali novac koji se ulaže u zaštitu kulturnih dobara znali smo već po procenjenoj našoj projektantskoj ceni koju smo dobili na projektu da će to biti veoma teško dobiti ođednom i na hrpi kako bismo rekli – Slobodanka Babić, „Zavod za zaštitu spomenika kulture grada“.

Još 2007. godine „Zavod za zaštitu spomenika kulture“, uputio je alarm nadležnim gradskim ustanovama, kada su kameni elementi na Beogradskoj kapiji visine dva metra počeli da se pomeraju, izgubivši svoju vertikalnu osu, što je predstavljalo veliku opasnost za učesnike u saobraćaju.

- Nažalost, nismo omogućili da ni posle ove obnove taj saobraćaj ili ukinemo ili barem smanjimo. Uradićemo sad da ona postane bezbedna, ali nažalost vrlo brzo će se videti uticaj ovog strašnog prometa – kaže Babić.

Beogradska kapija za Novi Sad ima veliku važnost. Davne 1918. godine u Prvom svetskom ratu srpska oslobodilačka vojska umarširala je u Novi Sad tako što je prošla kroz današnju Beogradsku kapiju i preko Dunava, kada je Novi Sad i oslobođen. Još uvek se ne zna kada će biti završena rekonstrukcija tog spomenika kulture.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;