INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Ne da(vi)mo Beograd": Pismo o zaposedanju obale i „štandu"

19.06.2015. | N1

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ je zatražila da se ne produži rešenje kojim je odobreno privremeno zauzeće javne površine kraj desne obale reke Save u Beogradu, za, kako je prvobitno bilo najavljeno, „štand“ za prezentaciju projekta „Beograd na vodi“.

U otvorenom pismu Opštini Savski venac, Javnom vodoprivrednom preduzeću „Beograd vode“, Javnom komunalnom preduzeću „Zelenilo Beograd“ i „Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda“ – koji su odobrili postavljanje tog objekta na Savskom šetalištu, Inicijativa ukazuje da je, umesto „štanda“ za prezentaciju projekta „Beograd na vodi“, tu napravljena – kafana.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ona, pod nazivom „Savanova“ radi od zimus.

Taj objekat „ne služi za prezentaciju projekta, ionako upitnog nacionalnog interesa, već za dnevne i noćne izlaske jednako upitnog srpskog džet-seta i zaradu vlasnika koji nije ni državno preduzeće 'Beograd na vodi' koje se obratilo za saglasnost (za produženje rešenja o privremenom zauzeću javne površine), niti je to takozvani neimenovani 'strani partner' koji je, neovlašćeno, finansirao izgradnju (tog objekta)“.

U saopštenju Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ piše da „danas više ni gradonačelnik (Siniša Mali) ne skriva da se radi o restoranu, kako ga naziva u svojoj izjavi od 11. juna, povodom proširenja pripadajućeg parkinga“.

On u istoj izjavi „najavljuje i početak izgradnje 'promenade' koja će prekinuti, izmestiti, ukloniti (gradsku) biciklističku stazu“ sa desne, beogradske obale Save.

- To je nastavak politike oduzimanja javnog prostora zarad privatnih interesa, oduzimanja obale Beograđanima zarad bogatih i njihovih limuzina – piše u saopštenju uz ocenu da je „lažni 'štand' samo početak“.

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ podseća da je investitor sadašnju saglasnost za postavljanje tog objekta od navedenih vlasti i javnih preduzeća zatražio 30. jula 2014. godine, „kada ste u nezapamćeno kratkom roku svi u roku od jednog dana dali svoje saglasnosti“.

Privremena dozvola za zauzeće javne površine izdata za taj objekat ističe 30. jula ove godine, pa Inicijativa poziva primaoce svog pisma da „preuzmu svoj deo odgovornosti i ne izdaju saglasnost za njeno obnavljanje“ jer „obala reke je javno dobro koje treba da bude dostupno svima“.

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ okuplja organizacije i pojedince zainteresovane za urbane i kulturne politike, za održivi razvoj grada, za pravično korišćenje zajedničkih resursa i za uključivanje građana u razvoj svog okruženja.

To je grupa ljudi rаzličitih profilа, zаnimаnjа i uverenjа, okupljenih oko zаjedničkog cilja: „dа se zаustаvi degrаdаcijа i pljаčkаnje Beogrаdа u ime megalomanskih urbаnističkih i аrhitektonskih projekаtа, pre svega 'Beograda na vodi’“, piše na sajtu inicijative.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;