Holanđani grade most pomoću 3D štampača

17.06.2015. | Novosti

Holandska kompanija MX3D planira da sagradi most iznad kanala u Amsterdamu pomoću tehnike koja bi mogla da postane standardom buduće gradnje.

- Koristeći robotske štampače koji mogu da kreiraju čelične strukture u 3D, napravićemo pešački most iznad jednog od kanala u centru Amsterdama – navodi se u saopšenju ove startup kompanije.

Projekat, čija bi realizacija trebalo da počne u septembru, podrazumeva da roboti sami prave potpornu strukturu kako most bude napredovao.

Specijalno dizjanirane robotske ruke zagrevaju metal na 1.500 stepeni Celzijusa, oblikujući „kap po kap“ strukturu mosta. Krećući se od jedne obale, roboti će „štampajući“ metal strpljivo stvarati konstrukciju sve dok ne dotaknu drugu obalu.

- Princip je jednostavan. Povezali smo modernu mašinu za zavarivanje sa industrijskom robotskom rukom – kazao je dizjaner mosta Joris Larman, prenosi AFP. - Mašinama rukovodi kompjuterski program koji smo sami razvili tako da one mogu da odštampaju veoma kompleksne i veoma različite metalne strukture.

Dosad su robotske ruke koršćene za štampanje manjih metalnih struktura, ali bi ovo bio prvi projekat velikih razmera koji bi bio ostvaren putem 3D tehnologije, kazala je predstavnica MX3D, dodajući da bi to ujedno bio i prvi korak ka korišćenju ove napredne tehnike u građevinarstvu, posebno u izvođenju opasnih zadataka poput visinske gradnje.

U MX3D-u očekuju da most, koji će biti dug sedam metara, bude gotov do polovine 2017.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...