INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Opet odloženo rušenje kamenorezačke radnje na trasi Koridora 10

10.06.2015. | I. Mitić | Novosti

Kamenorezačka radnja Zorana Nikolića „Granit mermer“, na trasi Koridora 10 na ulazu u Grdeličku klisuru, zbog koje je angažovan veliki broj stručnjaka i policije – ostala je na svom mestu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Izmeštanje je odloženo, jer je konstatovano da mašine za obradu kamena može da demontira samo proizvođač ili ovlašćeni serviser. Stručnjaci su izjavili da do sada nisu radili na tom tipu mašina, pa nisu mogli da garantuju da neće doći do njihovog oštećenja, a izostalo je i prisustvo elektroničara. Nikolić je ranije nadležnima ukazivao na ovu okolnost, zbog čega godinama traje spor o vrednosti eksproprijacije njegovog preduzeća.

- Radi se o specifičnoj i sofisticiranoj opremi što je moj kolega ranije naveo u svom nalazu. Da bi mašina mogla ponovo da se montira i da bude u funkciji demontaža mora da se obavi stručno – rekao je Ivan Dolić, mašinski inženjer iz beogradskog „Zavoda za veštačenje“, dok veštak građevinske struke navodno nije prihvatio da se preseljenje repromaterijala vrši buldožerom, kako je planirano, jer bi tako sve zalihe robe bile uništene.

- Ponuda koju sam dobio od države za imovinu koju je moj otac sticao decenijama je sramna. Samo dve mašine, koje smo kupili u Nemačkoj i čiju montažu je izvršio proizvođač, vrede pola miliona evra. One mogu da rade danonoćno bez nadzora radnika. Da ne govorim o objektima i infrastrukturi koju smo sami gradili. Iako procena imovine i troškova preseljenja nije kompletna, oni hoće silom da uđu u posed. Tužiću ih i za izgubljenu dobit i neću odustati – poručuje Zoran Nikolić, građevinski inženjer i bivši asistent na Građevinskom fakultetu u Nišu.

On je državi besplatno ponudio sopstveni plac u Nišu kako bi za ponuđenih 26 miliona dinara izgradila objekte, obezbedila infrastrukturu i preselila mašine, ali to niko nije prihvatio.

- Procenjeno je da će preseljenje mašina da me košta 16.000 evra, a ponuda proizvođača da obavi taj posao je skoro četiri puta veća. Da je bilo spremnosti, za pet godina smo mogli da se dogovorimo, ali se ovde računa na silu i bahatost. Danas se pokazalo da sam sve vreme bio u pravu, ali znam da neće odustati i da će srušiti sve – kaže Nikolić.

Njegova supruga Mirjana ističe da prolaze kroz torturu i da im je posle svega jedini plan da prežive. Nikolićima se oduzima 16 ari placa na kome je oko 200 tona repromaterijala, 400 metara kvadratnih pod halama, a samo testera za rezanje kamena teška je više od 15 tona. Komisija veštaka procenila je da sve to, uz preseljenje, vredi 96 miliona dinara. Niko od predstavnika „Puteva Srbije“ nije želeo da daje izjave, a to su odbili i predstavnici drugih republičkih i lokalnih institucija. Sa lica mesta prvo se povukla teška mehanizacija grčke kompanije „Terna“, koja gradi auto-put, a potom i policija koja je pod punom opremom skoro tri sata bila raspoređena oko objekta.

Broj sporova prepolovljen

Pred leskovačkim pravosuđem vodilo se oko 60 sporova oko vrednosti eksproprijacije zemljišta i objekata na trasi Koridora 10. U međuvremenu je broj parnica prepolovljen, jer su vlasnici prihvatili novu – višu cenu svoje imovine.

- Prvobitna maksimalna ponuda bila je 540 dinara za kvadratni metar prvoklasne zemlje. Sada se nudi 700 dinara – kaže Milivoje Đorđević, predsednik udruženja vlasnika oduzetog zemljišta „Koridori Grdelica“.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;