INFONET-468X60-BANNER

Od pepela grade puteve

08.06.2015. | M. L. Janković | Novosti

Materijal za izgradnju srpskih puteva, brana i nasipa od naredne godine mogao bi da bude upola jeftiniji, jer će kao sirovina početi da se koristi – pepeo iz termoelektrana. TE „Morava“ prva će u sistemu EPS od svog otpada sa pepelišta početi da pravi građevinski materijal. Ukoliko probni radovi u samom preduzeću ove godine uspeju, ova štedljiva tehnologija mogla bi da se koristi već od sledeće godine u industriji.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Termoelektrana „Morava“ u saradnji sa Građevinskim fakultetom iz Beograda i drugim institucijama, započela je projekat rešavanja istorijske deponije pepela koja se prostire na 30 hektara i u sloju od nekoliko metara, što iziskuje velike troškove održavanja. Njeni inženjeri pronašli su način da se reše otpada, ali i da ga pametno iskoriste.

- Projekat ispitivanje primene pepela i šljake za izradu saobraćajnica u krugu termoelektrane Morava uvršten je u plan poslovanja privrednog društva „Termoelektrane Nikola Tesla“ i predviđena su kao prvo istraživanja, ispitivanja, i izrada idejnog projekta – kažu u EPS. - Ako svi koraci u ovom procesu budu tekli bez poteškoća i zastoja, to je moguće početi u narednoj godini.

Profesor Građevinskog fakulteta Jovan Despotović, koji radi na ovom projektu, kaže da se uopšte ne radi o eksperimentalnoj tehnologiji, već se ovaj sistem godinama primenjuje u svetu.

- Trećina puteva u Americi i Kanadi izgrađena je uz pomoć pepela iz termoelektrana – objašnjava Despotović. - Otpad iz termoelektrana možemo i da izvozimo, kao što to rade Slovenci. Već smo razgovarali sa putarima iz Azerbejdžana, koji ne mogu da veruju da na deponijama imamo 250 miliona tona pepela, koji ne koristimo.

Konkretno, ova tehnologija, dodaje profesor građevinskog fakulteta, može da se iskoristi prilikom sanacije vodotokova Resave kod Svilajnca i Crnice kod Paraćina ili Kolubare kod Obrenovca.

- Ako bi se kod izgradnje nasipa koristilo 80 odsto pepela iz elektrana u ukupnom građevinskom materijalu, to bi uštedelo oko 60 odsto sredstava namenjenih za taj projekat – tvrdi Despotović.

Proba u TE „Morava“

Termoelektrana „Morava“ ove godine će „probati“ tehnologiju korišćenja pepela u građevinskoj industriji u okolini svoje fabrike. Zatim će ponuditi EPS i lokalnim samoupravama u okolini elektrane jeftiniju izgradnju puteva.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;