INFONET-468X60-BANNER

Subotica: Tri gradilišta nove mreže

05.06.2015. | S. Iršević | Dnevnik

Dugo očekivani projekti poput izgradnje kolektora 2 i 7 kojačno su počeli da se realizuju. U Subotici su otvorena tri gradilišta, na kojima se uporedo izvode radovi.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Prezentujemo vam projekat u koji je grad iz budžeta izdvojio oko 750 miliona dinara. Posle četiri decenije imamo više gradilišta i posle 115 godina ćemo da zamenimo određene deonice kanalizacione mreže u centru grada. Cilj je da u narednih nekoliko godina rešimo problem odvođenja otpadnih voda, kao i da izgradimo fabriku vode 2, kako bi svi Subotičani imali kvalitetnu vodu – rekao je novinarima, prilikom obilaska radova, gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

Valerija Tot Godo direktorka JKP „Vodovod i kanalizacija” je istakla da se kolektor 2 gradi u okviru projekta „Unapređenja vodosnabdevanja grada Subotice”. Za navedeni projekat u okviru koga se grade Kolektor 2 i 7, kao i centralni magistralni vod uzet je kredit u vrednosti od 11 miliona evra.

- Mnogo je bitno da građani vide, kao i potrošači da je „Vodovod” krenuo sa razvojem i da će problemi biti rešeni. Zadovoljni smo izvođačem radova. Rokovi su različiti za Kolektor 2 to je decembar 2016. godine i gradi se sedam kilometara kolektorske mreže, centralni magistralni vod se gradi u dužini 2900 metara i treba da se završi do kraja 2015. godine, a kolektor 7 do 1. avgusta i ta deonica je dugačka 900 metara – objasnila je direktorka JKP „Vodovod i kanalizacija”, Valerija Tot Godo.

Predstavnici gradske vlasti i „Vodovoda“ su obišli i radove izgradnje Centralnog magistralnog voda. Tom prilikom je gradonačelnik Subotice istakao da je postojeća fabrika vode na izdisaju i da je zbog toga bitno da se ulaže u vodovodnu mrežu.

- Od osam miliona evra ugovorili smo šest miliona evra za radove, što iznosi uštedu od dva miliona evra. Nadam se da ćemo se dogovoriti sa „Evropskom bankom za obnovu i razvoj“ (EBRD) od koje je uzet kredit da to što smo uštedeli uložimo u vodovodnu mrežu – rekao je Maglai.

Izvođač radova je preduzeće „Graditelj NS”. Magistralni vodovod spaja najseverniju tačnu u dužini 2700 metara.

- Sa radovima smo počeli s proleća, kada je nivo podzemnih voda bio visok, ali još uvek se nalazimo u projektovanoj dinamici radova – kaže projekt menadžer firme „Graditelj NS” Goran Đukarić.

Na trećem gradilištu kod Ulice 51. divizije u Subotici okupili su se i građani, predstavnici mesnih zajednica, političkih partija. Subotičanka, Ružica Biber kaže da je došla da sazna kada će dobiti kanalizacionu mrežu jer dugo imaju problem sa podzemnim vodama i poplavama:

- Kad god su jače padavine podrumi su nam poplavljenji i ukoliko se uskoro nešto ne uradi, biće i težih posledica – rekla je Ružica Biber, žiteljka Ulice 51. divizije.

Kolektor 7 je izuzetno bitan za grad. Sa ovom investicijom će da se uradi deo posla, ali potrebe su znatno veće, konstatovao je Maglai.

- Oformio sam radnu grupu i očekujem da ćemo na jednoj od narednih sednica lokalnog parlamenta da usvojimo odluku o izdavanju municipalnih obveznica do 600 miliona vrednosti i taj način bi sledeće godine krenuli u dalju izgradnju kanalizacione mreže, vrednosti od šest miliona evra. Lično smatram da ovi ljudi koji žive u Željezničkom naselju ne mogu više čekati na vodovod i kanalizaciju. Oni su pre 30 godina uplatili samodoprinos, ali grad nije ispunio svoju obavezu i zato smatram da sada to moramo da uradimo – istakao je gradonačelnik Jene Maglai.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;