Subotica: Tri gradilišta nove mreže

05.06.2015. | S. Iršević | Dnevnik

Dugo očekivani projekti poput izgradnje kolektora 2 i 7 kojačno su počeli da se realizuju. U Subotici su otvorena tri gradilišta, na kojima se uporedo izvode radovi.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Prezentujemo vam projekat u koji je grad iz budžeta izdvojio oko 750 miliona dinara. Posle četiri decenije imamo više gradilišta i posle 115 godina ćemo da zamenimo određene deonice kanalizacione mreže u centru grada. Cilj je da u narednih nekoliko godina rešimo problem odvođenja otpadnih voda, kao i da izgradimo fabriku vode 2, kako bi svi Subotičani imali kvalitetnu vodu – rekao je novinarima, prilikom obilaska radova, gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

Valerija Tot Godo direktorka JKP „Vodovod i kanalizacija” je istakla da se kolektor 2 gradi u okviru projekta „Unapređenja vodosnabdevanja grada Subotice”. Za navedeni projekat u okviru koga se grade Kolektor 2 i 7, kao i centralni magistralni vod uzet je kredit u vrednosti od 11 miliona evra.

- Mnogo je bitno da građani vide, kao i potrošači da je „Vodovod” krenuo sa razvojem i da će problemi biti rešeni. Zadovoljni smo izvođačem radova. Rokovi su različiti za Kolektor 2 to je decembar 2016. godine i gradi se sedam kilometara kolektorske mreže, centralni magistralni vod se gradi u dužini 2900 metara i treba da se završi do kraja 2015. godine, a kolektor 7 do 1. avgusta i ta deonica je dugačka 900 metara – objasnila je direktorka JKP „Vodovod i kanalizacija”, Valerija Tot Godo.

Predstavnici gradske vlasti i „Vodovoda“ su obišli i radove izgradnje Centralnog magistralnog voda. Tom prilikom je gradonačelnik Subotice istakao da je postojeća fabrika vode na izdisaju i da je zbog toga bitno da se ulaže u vodovodnu mrežu.

- Od osam miliona evra ugovorili smo šest miliona evra za radove, što iznosi uštedu od dva miliona evra. Nadam se da ćemo se dogovoriti sa „Evropskom bankom za obnovu i razvoj“ (EBRD) od koje je uzet kredit da to što smo uštedeli uložimo u vodovodnu mrežu – rekao je Maglai.

Izvođač radova je preduzeće „Graditelj NS”. Magistralni vodovod spaja najseverniju tačnu u dužini 2700 metara.

- Sa radovima smo počeli s proleća, kada je nivo podzemnih voda bio visok, ali još uvek se nalazimo u projektovanoj dinamici radova – kaže projekt menadžer firme „Graditelj NS” Goran Đukarić.

Na trećem gradilištu kod Ulice 51. divizije u Subotici okupili su se i građani, predstavnici mesnih zajednica, političkih partija. Subotičanka, Ružica Biber kaže da je došla da sazna kada će dobiti kanalizacionu mrežu jer dugo imaju problem sa podzemnim vodama i poplavama:

- Kad god su jače padavine podrumi su nam poplavljenji i ukoliko se uskoro nešto ne uradi, biće i težih posledica – rekla je Ružica Biber, žiteljka Ulice 51. divizije.

Kolektor 7 je izuzetno bitan za grad. Sa ovom investicijom će da se uradi deo posla, ali potrebe su znatno veće, konstatovao je Maglai.

- Oformio sam radnu grupu i očekujem da ćemo na jednoj od narednih sednica lokalnog parlamenta da usvojimo odluku o izdavanju municipalnih obveznica do 600 miliona vrednosti i taj način bi sledeće godine krenuli u dalju izgradnju kanalizacione mreže, vrednosti od šest miliona evra. Lično smatram da ovi ljudi koji žive u Željezničkom naselju ne mogu više čekati na vodovod i kanalizaciju. Oni su pre 30 godina uplatili samodoprinos, ali grad nije ispunio svoju obavezu i zato smatram da sada to moramo da uradimo – istakao je gradonačelnik Jene Maglai.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....