INFONET-468X60-BANNER

„Stroberi enerdži“ postavlja svoje „drvo“ u Londonu

04.06.2015. | Tanjug

Srpska kompanija „Stroberi enerdži“, za svoj najuspešniji projekat – prvi na svetu javni solarni punjač za mobilne uređaje, na takmičenju u Londonu dobila je „Kul nagradu“ za najinteresantniji startap i osvojila pilot projekat da primeni svoju tehnologiju u poslovnoj četvrti Londona „Kanari Vorfu“.

Kako je „Tanjugu“ rekla PR kompanije Tijana Manitašević, taj pilot projekat za „Stroberi enerdži“ predstavlja veliku prekretnicu i ulazak na nova tržišta, s obzirom na to da je, kako je rekla, London centar svetskih dešavanja i trendova i da su počastvovani što je „Kanari Vorf“ prepoznao njihovu tehnologiju kao sastavni element orijentacije ka „pametnom gradu“.

Prema njenim rečima, nakon što je „Stroberi enerdži“ izabran kao finalista takmičenja i posle tri meseca aktivnog rada sa menadžmentom „Kanari Vorfa“ i spoljnim stručnjacima u Londonu, razvili su novo rešenje za „pametne gradove“ koje je izabrano da bude premijerno primenjeno upravo u toj poslovnoj četvrti.

- Radi se o solarnim jedinicama novog dizajna, koje će omogućavati punjenje mobilnih uređaja, besplatan poziv nadležnim organima u slučaju hitnih situacija putem ugrađenog tastera, i merenje parametara iz okruženja kao što su ugljen dioksid, nivo buke, vlažnost vazduha, pritisak i temperatura – rekla je Manitašević.

Ona je objasnila da je „Stroberi drvo“ javni solarni punjač za mobilne telefone i „WiFi“ stanica koja postaje i, kako je rekla, inspirativno „ekološko“ mesto okupljanja i druženja.

Prema njenim rečima, „Stroberi drvo“, kao praktičan primer upotrebe solarne energije u centru grada, podseća ljude na značaj obnovljivih izvora energije i motiviše ih da razmišljaju o daljim primenama solarne energije i inovacijama.

- Pametna elektronika razvijena od strane naših inženjera, uz akumulatorske baterije čini efikasan sistem koji upravlja proizvedenom i potrošenom energijom, sprovodeći različite režime rada. Tako će uvek biti dovoljno energije, čak i nakon dve nedelje bez tračka sunca, tokom noći ili u lošim vremenskim uslovima – rekla je Manitašević.

Ona je dodala da je „drvo“ zaštićeno nadstrešnicom, pa ga građani mogu koristiti i kada pada kiša ili sneg.

Kako je navela, do sada je postavljeno 13 „Stroberi drveća“ u 10 gradova u Srbiji, Rumuniji i Bosni i Hercegovini i da su ovog leta u planu nove instalacije u regionu i Velikoj Britaniji.

- U Beogradu za sada ima tri „drveta“, u Tašmajdanskom parku, ispred opštine Zvezdara i na Slaviji. Konkretno, gradovi u kojima je postavljeno „Stroberi drveće“ su Beograd, Novi Sad, Obrenovac, Kikinda, Vranje, Bor, Valjevo, Temišvar, Bijeljina i Bogatić – navela je Manitašević.

Prema njenim rečima, vandalizam je jedan od problema sa kojima se susreću, a, kako je rekla, to je nešto što ne mogu sprečiti s obzirom na to da nije u njihovoj moći, te da se do sada svodio na kidanje kablića za punjenje.

- Našom dobrom voljom i o našem trošku, što ne bi trebalo da je slučaj, budući da nismo velika korporacija i da finansiranje održavanja nije u našoj nadleznosti, mi ih menjamo i održavamo „drveće“ koliko smo u mogućnosti, jer nam je jako bitno da ona budu na usluzi građanima zbog čega su i postavljena – rekla je Manitašević.

Ona je napomenula da je „Stroberi drvo“ kao i svaki drugi urbani mobilijar, kao na primer klupa, i, kako je rekla, u tom smislu ga je neophodno uvrstiti na redovnoj osnovi u planove održavanja urbanih mobilijara.

Ona je apelovala na nadležne organe u Srbiji da odgovore na potrebe građana i pomognu da se obezbedi funkcionalno „Stroberi drveće“, dodavši da je, prema podacima koje šalje pametna elektronika, do sada 400.000 ljudi koristilo javne solarne punjače.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;