INFONET-468X60-BANNER

Novi Sad: Zgrada ostala, a kupci došli do duplih ugovora

03.06.2015. | Z. Delić | Dnevnik

„Gradska uprava za urbanizam“ stopirala je započeto rušenje neleglano izgrađene višespratnice u Ulici Vase Pelagića 9, čiji je investitor preduzeće „Interprogres-inženjering“ u vlasništvu Milenka Mićkovića.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Zgrada sa više od 30 stanova, suteren, prizemlje, šest spratova i potkrovlje građeni su godinama bez dozvole, a građevinska inspekcija je pre tri sedmice počela rušenje višespratnice od potkrovlja.

Ibrahim Ferati, jedan od oštećenih kaže da je u međuvremenu saznao imena kupaca kojima je „Interprogres-inženjering“ već prodate stanove još jednom preprodao.  

- Kopije duplih ugovora dobio sam od suda. Moja dva stana koja treba da dobijem prodata su drugim licima. Da li ima još duplih ugovora overavanih kod javnih beležnika ne mogu za sada da utvrdim. Sa „Interprogres-inženjeringom“ sklopio sam ugovor o zameni nepokretnosti još 2006. godine i da od tada počinje borba da za kuću u Dositejevoj 2 dobijem dva stana u Vase Pelagića 9. Imam ugovor tri godine stariji u odnosu na druga dva kupca – ističe Ferati, dodajući da je građevinska inspekcija trebala biti ažurnija u stopiranju bespravne gradnje.

Ferati kaže da je podneo zahtev za legalizaciju zgrade pre osam meseci, da bi učestvovao s investitorom za opšte dobro svih kupaca, da zgrada konačno dobije papire.

- U međuvremenu je „Findomestik banka“  pokrenula predlog za pokretanje stečaja Mićkovićeve firme, a Pirivredni sud je zakazao poverilačko ročište za 2. juli. „Gradska uprava za urbanizam“ je za 4. jun zakazala usmenu raspravu za naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole. Kupci strepe da će potkrovlje biti srušeno jer na tom potezu samo zgrada na broju 9 višlja u odnosu na ostale višespratnice, pa to urbanistima može da bude trn u oku – naglašava Ferati.

Investitor Milenko Mićković kaže da uprkos prblemima koje ima  u vezi nelegalne stanogradnje neće biti oštećenh kupaca. Negira da je stanove provavao po dva puta.

- Nije tačno da sam jedan stan više puta prodavao. Ukoliko bude bio pokrenut steča, to neće uticati na moj binis. Imovina firme je veća od  obaveza koje imam. Zgrada će biti završena – tvrdi Mićković.

Prema rečima Nenada Pejina, jednog od prevarenih kupaca koji se sada  bavi prikupljanjem podataka o prevarama u oblasti stanogradnji u Novom Sadu i o tome ima dve knjige, rušenje zgrade u Vase Pelagića 9 verovatno je pod pritiskom kupaca obustavljeno, jer od toga ne bi bilo koristi, pogotovo bi to pogodilo kupce stanova.

- Bilo bi bolje da je investitor odmah krivično odgovarao, jer kupci stanova sada imaju životne probleme. U gradu ima bar stotinu višespratnica i porodičnih kuća čiji se investitori nisu pridržavali građevinske dozvole, već izgradili više stambenog prostora od dozvoljenog. Savetujem kupce da pre sklapanja kupoprodajnog ugovora odu u „Gradsku upravu za urbanizam“, Radnička 2, i provere šta od papira ima investitor – ističe Pejin.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;