INFONET-468X60-BANNER

Konkurs za gradnju kuća na Marsu i Mesecu

29.05.2015. | RTV

Premda nije našla nijedan dokaz o postojanju života na Mesecu ni na Marsu, „Američka svemirska agencija“ (NASA) raspisala je konkurs 3DPHab (3D Printed Habitat Challenge) kako bi bila sigurna da će budući stanovnici zemljinog satelita i crvene planete imati krov nad glavom.

Pokrenut u okviru NASA programa „Izazovi veka“, projekat 3DPHab predviđa razvoj tehnologija za izgradnju kuća izvan naše planete, uz korišćenje lokalnih resursa i recikliranih materijala.

Cilj je „blagovremena“ izgradnja kuća za koloniste koji će jednog dana naseliti Mesec i Mars.

- Plan je da se na Mesec i Mars pošalju autonomne građevinske mašine koje će izgraditi stambene jedinice namenjene ljudima – navodi se u saopštenju NASA, prenose zapadni mediji.

U prvoj etapi konkursa, koji će biti otvoren do 15. jula, od zainteresovanih se traži da zamisle realistična arhitektonska rešenja u 3D, a pobedniku konkursa sledi ček na 50.000 američkih dolara.

- Druga etapa, u kojoj će pobednik osvojiti 1,1 miliona dolara, biće posvećena tehnologijama 3D printovanja i tehnologijama kombinovanja uvoznih i lokalnih materijala, dok će u trećoj etapi akcenat biti na izgradnji stambenih jedinica pomoću navedenih tehnologija – navodi se u saopštenju NASA.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;