INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kinezi hoće i pumpe

07.05.2015. | T. Spalević | Večernje Novosti

Država ne može da garantuje minimalan broj vozila budućem koncesionaru na Koridoru 11 od Surčina do Požege. Ali, kako za "Novosti" otkriva Zorana Mihajlović, ministar građevinarstva, postoji interes kineskih kompanija, koje su za ovaj projekat prošle pretkvalifikaciju, da dobiju određena prava na zemljištu pored auto-puta, što je otvorilo prostor za pregovore. Jer, država nije odustala od koncesije i to je trenutno jedino rešenje o kojem se razmišlja i sa Kinezima razgovara.

- Bez obzira na to što "Šandong haj spid grupa" i "Čajna roud end bridž konstrakšn", nisu predale ponude na tenderu, došli su kod nas sa dokumentacijom - ističe Mihajlović. - Uslovi na tenderu za koncesiju su zaista bili teško prihvatljivi za bilo koju kompaniju. Ne mogu sada da kažem koji je rok do kada ćemo voditi razgovore. Ali, mislim da bismo tokom leta morali da donesemo neku odluku vezano za koncesiju. Nismo spremni da za dve preostale deonice, od Surčina do Obrenovca i od Preljine do Požege, uzimamo kredite, niti da se deo finansira iz budžeta, a deo iz zajma. Hoćemo da probamo da tu priču Surčin - Požega zatvorimo koncesijom, a ako to baš ne budemo mogli onda ćemo ići na neke druge vidove finansiranja. Koliko ćemo ostati čvrsti u toj varijanti da ne uzmemo kredit videćemo, zavisi od pregovora. Verujem da ćemo sa Kinezima naći zajednički jezik.

Kako dodaje ministarka "kamen spoticanja" je bila garancija za minimalan broj vozila. To Srbija može da ispuni za jednu, ali ne i za drugu deonicu na čemu Kinezi insistiraju.

- Zato i postoje te druge varijante o kojima se razgovora, kao benzinske pumpe, ugostiteljski objekti, stajališta, o svemu što je pored auto-puta - navodi Mihajlović. - Naša je želja da što pre i na preostale dve deonice krenu radovi, tim pre što su Crnogorci uzeli kredit i počinju sa poslom.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;