INFONET-468X60-BANNER

Bečej na putu da geotermalne izvore koristi za grejanje

03.04.2015. | V. Jankov | Dnevnik

Opština Bečej na pragu je realizacije vrlo važnog projekta u oblasti obnovljivih izvori energije. Na „Rudarsko-geološkom fakultetu“ u Beogradu održana je radionica o geotermalnoj energiji i prezentovana je Studija islandsko-nemačke firme GTN, koja je pilot projekat vezan za iskorišćenost geotermalnih voda u pet opština u Srbiji. Uz Bečej, tu su Vrbas, Jošanička Banja, Kanjiža i Priboj.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Ispostavilo se da je jedino naša opština spemna da nastavi aktivnosti u planiranoj realizaciji, jer ima urađenu Studiju izvodljivosti. Lokalna samouprava je spremna da se aktivno uključi u realizaciju projekata i da prirodni gas, kao skup energent, zameni geotermalnom vodom – rekao je predsednik Skupštine opštine Bečej mr Nenad Tomašević.

Prvi čovek bečejske opštine mr Vuk Radojević je naglasio da se dvoipogodišnje aktivnosti u ovoj oblasti primiču željenom cilju.

- Tvrdili smo 2012. godine da su obnovljivi izvori energije budućnost i da ćemo sve učiniti da Bečej bude jedan od prvih u Srbiji koji će geotermalnu vodu koristiti za potrebe daljinskog grejanja. Uloženo je mnogo truda i sredstava, jer je bušotina u celosti isplaćena, pa nemamo pravo da se zaustavimo. Naprotiv. Na dobrom smo putu da dobijemo upotrebnu dozvolu za korišćenje geotermalne vode i za daljinsko grejanje i za banjski kompleks. Zatim slede kontakti s potencijalnim partnerima iz inostranstva radi realizacije investicije od obostranog interesa – rekao je Radojević.

Saradnja sa pomenutom firmom GTN započeta je krajem 2013. godine i prezentovane analize i rezultati za pet opština daju najveće mogućnosti Bečejcima, jer urađena Studija izvodljivosti pokazuje spremnost za korišćenje i povezivanje postojeće bušotine na aktuelni daljinski sistem grejanja.

- GTN i „Nemačka razvojna banka“ zajedno su finansirali izradu Studije, čija je ukupna vrednost 207.000 evra, što znači da u ovom delu nismo imali troškova. Analize pokazuju da su rezerve geotermalne vode dugoročne, pošto je iskorišćenost moguća preko 40 godina i samim tim je isplativa – pojasnio je direktor JP „Toplana” Dejan Vuković. - Urađena je i ekonomska analiza korišćenja bušotine, predviđen je razuman rok otplate investicije od osam i po godina, što je za ovakvu investicuju dobro. Naš sledeći korak je traženje partnera za samu realizaciju investicije.

Kako je već u maju dolazak u Bečej najavio suvlasnik firme GTN dr Peter Zajc, koji je ovlašćen da razgovara o finansijskim detaljima, to je evidentno da je mešovita islandsko-nemačka firma zainteresovana da bude partner izuzetne investicije. Bude li sve teklo kako je planirano, očekuje se da bi bečejska „Toplana” već u grejnoj sezoni 2016/2017. počela da koristi geotermalnu vodu kao energent za daljinsko grejanje.

Toplotne pumpe

Još je prilikom izrade Studije izvodljivosti rečeno da bi investicija koštala oko 2,5 miliona evra, a sadašnja novina je što se predlaže korišćenje visokotemperaturnih toplotnih pumpi, koje bi podizale temperaturu vode na izlazu sa 60 na 75 do 80 stepeni Celzijusovih, i to bi investiciju uvećalo za novih milion evra.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;