INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Na "Kraljičinoj plaži" grade višespratnicu

01.04.2015. | S. Gregović | Novosti

Jedinstveni turistički rezervat, najatraktivnija lokacija i Crne Gore i juga Jadrana, biće napadnut gradnjom. Mestimično i visokom. U čuvenom miločerskom parku, kultivisanom između dva rata, u vreme kada je ovde sagradila letnjikovac dinastija Karađorđević i koji je dobro „čuvan“ od novih graditelja, nići će – višespratnica.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Hotel „Kraljičina plaža“, sagrađen tokom ranih osamdesetih godina prošlog veka, bio je to do tada, a i posle, sve do današnjih dana. Sada, jedini nov objekat koji nije mnogo štrčao iz kraljevskog parka ide u – nebo. Biće četiri puta veći, sa 66 apartmana i 60 soba na osam etaža ukupne visine 22 metra. Prvo će se stari porušiti, a onda na istom mestu graditi luksuzni objekat.

Predviđeno je da se još gradi i dograđuje u jedinstvenom parku. Tako će pet starih kamenih vila, deo bivšeg kraljevskog kompleksa, utrostručiti kapacitete i imaće 5.000 kvadrata bruto građevinske površine.

Po svoj prilici, gradnju iznad Kraljičine i Kraljeve plaže izvodiće „Adrijatik propertis“ grčkog biznismena Petrosa Statisa. On je još 2007. zakupio grad-hotel Sveti Stefan i Vilu „Miločer“, koji su pripadali HTP „Budvanska rivijera“, i hotel „Kraljičina plaža“ HTP „Miločer“. Hoteli su zakupljeni na 30 godina, uz godišnju kiriju od 2,1 milion evra.

Prvi je renoviran „Miločer“. Sačuvao je spoljni izgled, a umesto 60 soba dobio osam luksuznih apartmana. Nešto kasnije i čuveni aveti Stefan koji, takođe, nije promenio izgled spolja. U međuvremenu je usledio i zahtev zakupca za produžetak roka zakupa na 42 godine i smanjenje kirije za grad-hotel i Vilu „Miločer“ za trećinu zbog „nepredviđenih problema u obnovi“. Vlada je prihvatila predlog, treba da ga aminuje i parlament, u kojem, zasad, za to nema volje.

Za to područje nema novih detaljnih urbanističkih planova, na koje se dugo čeka. Vlada je nedavno usvojila programski zadatak za raspisivanje javnog konkursa od opšteg interesa za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja hotelskog rizorta Miločer. A takav dokument omogućava i dogradnju „Kraljičine plaže“ i starih kamenih vila.

Otkako je ušao u jedinstveni park kao zakupac, „Adrijatik propertis“ nije mnogo šta promenio na terenu. I „Svetac“ i „Miločer“ pretrpeli su znatne promene isključivo u enterijeru. Jedino je novi gazda delimično promenio prostor iznad čuvene Kraljičine plaže, koja je dobila ime po Mariji Karađorđević, supruzi kralja Aleksandra, koja se tu kupala. Tu je izgrađen, uz poštovanje kamenog ambijenta nastalih objekata, veliki spa-centar s mnogobrojnim sadržajima namenjen prvenstveno gostima „Sveca“ i „Miločera“, koji plaćaju visoke cene za boravak.

Kako će izgledati park po izgradnji „Kraljičine plaže“ i preuređenju starih manjih kamenih vila, pokazaće vreme. Nije malo onih, među kojima ima i starih turističkih radnika, koji smatraju da ovaj biser obale ne treba napadati novom gradnjom. Drugi, pak, koji podržavaju vladu u namerama, zastupaju tezu da će prostor samo dobiti novim sadržajima, koji neće bitnije ugroziti stoletni park. Ali, upotpuniće hotelske sadržaje objektima – modernim i nedostajućim.

Vešeraj zamenjuju amartmani

Naspram grada-hotela, u vreme njegove obnove, zakupac je sagradio dva objekta oko 2.000 kvadrata – divlje. Služili su za vešeraj i administraciju, a biće preuređeni u luksuzne apartmane, površine 250 kvadrata, „kao podrška gradu-hotelu“. Apartmani će se graditi i u staroj administrativnoj zgradi, takođe naspram Svetog Stefana, koja će biti i poslovni centar.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;