INFONET-468X60-BANNER

Više od polovine opština primenjuje objedinjenu proceduru (video)

24.03.2015. | Tanjug

Više od polovine opština u Srbiji uvele su objedinjenu proceduru izdavanja građevinskih dozvola u roku do 28 dana kako je predviđeno Zakonom o planiranju i izgradnji, rečeno je „Tanjugu“ u Ministarstvu građevinarstva.

Predstavnici tog resora su do sada obišli više od 70 lokalnih samouprava kako bi se uverili u njihovu spremnost na objedinjenu proceduru koja je počela da se primenjuje 1. marta.

Konstatovano je, kažu, da je više od polovine opština i gradova u Srbiji počcelo sa primenom objedinjene procedure, dok ostale to nisu učinile zbog pravno-tehnickih probleme koje nisu rešili na vreme.

Obilazak opština i gradova će biti nastavljen sve dok se predstavnici Ministarstva građevinarstva ne uvere da postoji spremnost da novi zakon zajedno sa podzakonskim aktima funkcioniše i u praksi.

U pojedinim lokalnim samoupravama se hvale da mogu da izdaju dozvolu i za dosta kraće vreme ako je kompletna dokumentacija, dok u nekim navode da se još uhodavaju i da nemaju dovoljno kadrova.

„Niš je, na primer, jedna od najorganizovanijih lokalnih samouprava u pogledu spremnosti izdavanja građevinskih dozvola u predviđenom roku, što je potvrdila i kontrola Ministarstva građivanrstva“, rekao je „Tanjugu“ načelnik niške Uprave za planiranje i izgradnju Rodoljub Mihajlović.

- U prvih dana marta primljenog je desetak zahteva koji je se u najvećem broju odnose na izdavanje uslova projektovanja i priključenja na infrastrukturu, kazao je Mihajlović. Niš je, takođe, doneo odluku o imenovanju glavnog urbaniste i zaokružio proceduru za izdavanje dozvola u roku – dodao je on.

Mihajlović je rekao da su odlukom doprinosi za uređenje zemljišta stimulativni i da je od zakonske mogućnosti primene maksimalne cene od 9.100 dinara ta cena svedena na 3.900 dinara po kvadratu za prvu zonu.

- U rubnim delovima grada i na selu (sedma i osma zona) cena iznosi nešto preko 600 dinara po kvadratu. Dodatni popust može se ostvariti od 30 odsto ako se suma plati jednokratno, a još 20 odsto popusta imaju posebne kategorije stanovništva i investitori koji žele da zaposle više od 30 radnika, što je ukupno 50 odsto – naveo je on.

Za proizvodni i skladišni prostor, kao i za podzemne garaže doprinos se ne plaća.

Načelnik „Odeljenja za urbanizam, stambenu i komunalnu delatnost“ u Pirotu Zoran Krstić kazao je „Tanjugu“ da je tu opštinu resorno ministarstvo proglasilo, uz grad Niš, najspremnijom za primenu objedinjene procedure.

- Već su izdati prvi lokacijski uslovi prema novoj proceduri i obrascima koje je izdalo ministarstvo – kazao je Krstić.

Sekretar „Sekretarijata za građevinarstvo“ u Kragujevcu Bojana Divac je za „Tanjug“ rekla da se građevinske dozvole u tom gradu izdaju za menje od mesec dana još od decembra, kada su i usvojene izmene Zakona o planiranju i izgradnji.

Prema njenim rečima, „Sekretarijat za građevinarstvo i urbanizam“ u Kragujevcu je zaključno sa 18. martom dobio ukupno 45 zahteva.

- To nisu zahtevi samo za građevinske dozvole, već i odobrenja za izgradnju, upotrebne dozvole, kao i dozvole za rekonstrukciju, sanaciju, adaptaciju. Od 45 rešili smo 33, a ostatak predmeta je u zakonskom roku za rešavanje – rekla je Divac.

Od primljenih i rešenih zahteva, oko 10 odsto se odnosi na višeporodične i poslovne stambene objekte, a ostalo na porodične kuće, čiji su vlasnici podneli zahtev za sanaciju, adaptaciju, rekonstrukciju, promenu namene.

Divac je navela i da će Kragujevac, zbog nove organizacije rada lokalne samouprave, od 1. aprila, najverovatnije, i brže izdavati građevinske dozvole nego što zakon predviđa.

Načelnik „Odeljenja za urbanizam“ u Kraljevu Zvonko Kovačević kaže za „Tanjug“ da je u objedinjenoj proceduri zamišljeno da Gradska uprava bude servis građanima i da preuzme njihov posao obilaska šaltera.

- U Gradskoj upravi u Kraljevu je već formiran šalter, gde će građani dobiti osnovne podatke. Pre desetak dana smo uputili javnim preduzećima zahteve za dostavljanje troškovnika, kako bi stranka mogla sa tim da se upozna. Oni koju budu podnosili zahteve, dobiće i pomoć lica iz „Odeljenja za urbanizam“ u njihovom popunjavanju – navodi on.

Kovačević je dodao da je veoma značajno da sada za dobijanje građevinske dozvole nije potreban glavni projekat, već samo arhitektonski deo projekta. U Kraljevu je do 17. marta primljeno oko desetak zahteva za lokacijske uslove.

Načelnik čačanske „Gradske uprave za urbanizam“ Miloš Milosavljević je izjavio „Tanjugu“ da je u Čačku počelo izdavanje građevinskih dozvola za manje od mesec dana. Prema njegovim rečima, na šalteru broj devet u GU je objedinjena procedura, a dve dozvole za gradnju su izdate.

- Ministarstvo građevine nije dalo sva podzakonska akta, ali počeli smo sa radom. Takođe, imamo nedostatak pojedinih obrazaca, pa će ovaj i sledeći mesec proteći u međusobnom usaglašavanju – rekao je on.

Milosavljević je podsetio da je čačanska GU za urbanizam umrežena sa drugim gradovima i opštinama čije se službe suočavaju sa sličnim problemima.

- To su početne teškoće, ali će se regulisati. Ministarstvo je formiralo Radni tim kojem se mi obraćamo za tumečenja ukoliko postoje nejasnoće – zaključio je načelnik.

Rukovodilac „Odeljenja za urbanizam“ Skupštine opštine Paraćin Radomir Živković je izjavio da toj lokalnoj samupravi nedostaju kadrovi za sprovođenje tog zakona.

- Sve je spremno za sprovođenje objedinjene procedure izdavanja građevinskih dozvola, osim kadrova. Saglasnost za zapošljavanje je zatražena, ali još nije dobijena – rekao je Živković.

„Odeljenju za urabanizam“, odlukom Opštinskog veća, je pridodat Odsek za sprovođenje objedinjene procedure u postupku izdavanja građevinskih dozvola.

- Odsek mora imati šefa, jednog građevinskog inženjera, pravnika, arhitektu, informatičara sa visokim obrazovanjem i dva građevinska tehničara – naveo je Živković na sajtu opštine.

„Sekretarijat za građevinarstvo“ Gradske uprave u Subotici građevinske dozvole može da izda za nekoliko dana, pod uslovom da je kompletna potrebna dokumentacija, rečeno je „Tanjugu“ u toj upravi.

Sekretar tog sekretarijata Zoran Ćopić je rekao da su po pitanju objedinjene procedure za izdavanje građevinskih dozvola i postupka koji je odredio novi zakon, počeli da rade „koliko su u mogućnosti“.

On je naveo da još nedostaju pojedina podzakonska akta, te da imaju „nejasnoća i dilema“ kako da sprovode zakon, ali da su i pored toga po ranije podnetim predmetima do 17. marta od 15 zahteva izdali devet građevinskih dozvola, kao i četiri lokacijska uslova od pet ili šest zatraženih.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;