INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

„Kaspijski koridor“ važan za Evropu

16.03.2015. | B-92

„Diverzifikacija izvora energije i ruta za isporuke gasa je u ovom trenutku važnija za energetsku bezbednost u Evropi i van nje nego ikada pre“. To je izjavio direktor sektora za energetiku i prirodne resurse „Evropske banke za obnovu i razvoj“ (EBRD) Rikardo Puliti, i ocenio da je zato potrebna podrška međunarodnih finansijskih institucija „Kaspijskom energetskom koridoru“.

Puliti je, na trećoj konferenciji o „Kaspijskom koridoru“ u Londonu, a čiji je domaćin „Evropska banka za obnovu i razvoj“, govorio o značaju tog gasnog koridora za proizvodnju, tranzit i potrošnju gasa od Azerbejdžana do zemalja zapadne Evrope.

- Mislim da je veoma važno da, u trenutku kao što je ovaj, vlade, multilateralne finansijske institucije i komercijalne banke obnove podršku za ovaj važan deo infrastrukture – rekao je on.

„Kaspijski energetski koridor“ je, prema njegovim rečima, izuzetno važan, jer pruža veću energetsku bezbednost za zemlje potrošače, u ovom slučaju Evropu, u uslovima diverzifikacije izvora i ruta. Taj koridor istovremeno, smatra on, pruža veliku priliku za Tursku i druge tranzitne zemlje, poput Gruzije, koje će tako postati značajnije u pogledu obima transporta gasa i u pogledu energetskih čvorišta.

Puliti je naglasio da je ovaj projekat izuzetno značajan i za zemlje proizvođače, poput Kazahstana, Turkmenistana, Azerbejdžana, koje su trenutno ili potencijalno dobavljači velikog tržišta kao što je Evropska unija, i drugih zemalja u području zapadnog Balkana.

Ovaj energetski koridor nije samo važan za države koje ga trenutno koriste, ili ga mogu koristiti, već je važan i za budućnost, jer bi u dogledno vreme mogao da se poveže ka Turskoj i Evropi, naveo je on, dodajući da region istočnog Sredozemnog mora ima važna nalazišta, velika gasna polja poput Levijatana ili Tamara.

- Ovo je samo jedna od opcija, i priznajem da se stvari mogu promeniti, ali mislim da se moramo fokusirati na tehničke mogućnosti. Moramo razmišljati o severnom Iraku i jednog dana možda o Iranu. Priznajem da nisu uspunjeni svi uslovi, ali ovo su velika polja i veoma interesantna, i jednog dana to možda bude bilo moguće – kazao je zvaničnik EBRD.

Kada je reč o Evropskoj uniji i Evropi, koridor će se u budućnosti uskladiti sa dokumentom o energetskoj bezbednosti, koja je, po njegovim rečima, povezana sa mnogim drugim aspektima, poput energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

- Ne zaboravimo da je gas savršeno gorivo kojim bi se dopunila proizvodnja električne energije dobijene iz obnovljivih izvora. Obnovljivim izvorima je potrebna rezervna varijanta zbog njihovog problema isprekidanosti, a gas je veoma brz, fleksibilan i može pružiti takvu vrstu podrške – kaže Puliti.

Puliti je takođe ukazao na značaj energetske efikasnosti, poručivši da se ne može samo razmišljati o povećanju proizvodnje goriva, već se mora voditi računa o tome da se gorivo koristi na najefikasniji mogući način.

- EBRD je uvek bila među prvima za to, i počeli smo da radimo sa zemljama na planu energetske efikasnosti nacionalnih ekonomija, gde je da biste proizveli samo jednu jedinicu BDP-a potrebno dosta energije – istakao je on.

Pozivajući sve one koje povezuje „Kaspijski koridor“ da pruže podršku tom projektu, od proizvođača, preko tranzitnih zemalja i potrošaca do finansijskih institucija i industijskih kompanija, Puliti je ocenio da je se ovde radi o „nečemu što bi zaista moglo da promeni način na koji snabdevamo Evropu gasom“.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;