INFONET-468X60-BANNER

"Smrdljive zgrade" još čekaju rušenje

11.03.2015. | Novosti

Kada će biti srušene „smrdljive zgrade“ u naselju Dr Ivan Ribar na Novom Beogradu još se ne zna! Potpisivanje ugovora o zameni nekretnina sa stanarima se razvuklo, a u ovom trenutku fali još 60 dogovora koji treba da sklope vlasnici stanova i „Građevinska direkcija Srbije“ (GDS).

Više od 70 odsto građana odlučilo se za potpunu rekonstrukciju zgrade, odnosno rušenje, dok se ostatak opredelio za raskid ugovora i povraćaj novca, ili zamenu stana za drugi u vlasništvu „Direkcije“. Još 15. januara GDS je počeo da poziva stanare da potpišu ugovore o načinu regulisanja međusobnih odnosa u skladu sa izjašnjavanjem u anketi.

- Do sada je novi ugovor sklopilo oko 140 porodica, od ukupno 199 – rekli su u GDS. - Procedura je spora, jer su se neki stanari u međuvremenu predomislili, pa smo morali da pravimo nove ugovore. Potpisivanje se odužilo i zbog toga što mnogi građani ne mogu tako lako da dostave dokaze o plaćenoj kiriji i račune za infostan koje treba da im regresiramo.

Posle potpisivanja ugovora sa svih 199 vlasnika stanova, „Direkcija“ će ući u posed stanova i početi sa rekonstrukcijom objekata koja će trajati 12 meseci od uvođenja izvođača na gradilište. Precizni rokovi biće poznati nakon završetka postupka javnih nabavki i izbora izvođača radova.

Sve počelo u januaru 2014.

Da nešto nije u redu sa objektima u kojima žive, stanari su prvi put primetili još u januaru 2014. godine, kada su se uselili i osetili neprijatne mirise. Međutim, tek u maju iste godine su se obratili GDS i izvođaču radova. Nalazi iz nezavisne laboratorije su pokazali da postoje otrovna isparenja, to je potom potvrdio i „Institut Vinča“, a „Gradski zavod ua javno zdravlje“ je, zatim, izdao preporuku stanarima da se radi svoje bezbednosti isele iz stanova.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;