Gradski sekretar za kulturu: "Beograd na vodi" ne ugrožava Savamalu (video)

09.03.2015. | Tanjug

Projekat „Beograd na vodi“ ne obuhvata rušenje Savamale i ako se bude povoljno razvijao pretpostavljam da će deo sredstava biti izdvojen za ulepšavanje tog dela prestonice, smatra gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević

- Prema onome što ja znam, a to nije uža oblast mog delovanja, projekat „Beograd na vodi“ ne obuhvata rušenje Savamale. Naprotiv, on se dešava na jednom prostoru koji je on omeđen, a koji možemo videti u urbanističkom planu – naveo je Vukosavljević za „Tanjug“.

On pretpostavlja da će ukoliko se taj projekat bude povoljno razvijao deo sredstva koja su obezbeđena za njegovo uređenje ili izgradnju biti upotrebljen i za rekonstrukciju, adaptaciju i ulepšavanje Savamale.

Kako je ukazao, Savamala je kao gradska četvrt izuzetno zanimljiva i turistima i Beograđanima, ali je u dosta zapuštenom stanju, fasade i druge stvari ne izgledaju baš reprezentativno.

- Očekujem, dobio sam izvesno uveravanje, da će prostoru Savamale, ovakvom kakav je sada, biti dodeljena srestva koja će biti iskroišćena za obogaćivanje kulturnih sadržaja, određivanje većeg prostora za kulturne aktivnosti, renoviranje, rekonstrukciju… – istakao je Vukosavljević.

Gradski sekretar je mišljenja da Savamala, ovakva kakvu je danas znamo, neće biti na bilo koji način ugrožena projektom „Beograd na vodi“, već samo može ukoliko se on bude uspešno razvijao da i sama napravi neki iskorak u dobrom pravcu.

Nakon najave projekta „Beograd na vodi“ u javnosti se pokrenulo pitanje da li će se revitalizacija Savamale, koja je od pre nekoliko godina postala prepoznatljiva kao urbana kulturna četvrt srpske prestonice, nastaviti i na koji način.

Primenom „bottom up“ rešenja, odnosno intervencije u prostoru u Savamali, po ugledu na četvrti u Berlinu i Njujorku u Savamali su nastali Mikser, Urbani inkubator, Gete institut, Kulturni centar Grad i drugi slični objekti.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...