INFONET-468X60-BANNER

Od jeseni probijaju tunel kroz Kadinjaču

03.03.2015. | Novosti

Opština Bajina Bašta u kojoj su se na jednom mestu srela dva prirodna bogatstva, moćna Drina i planina Tara – oživeće od jeseni jedan stari, veliki san. Uskoro će, kako je potvrđeno „Novostima“, početi projektovanje tunela ispod Kadinjače, koji će biti veza ne samo Užica i ove varoši, već i koridor matice prema Republici Srpskoj! Ceo papirološki posao biće gotov do kraja oktobra, pa bi zatim ozbiljno moglo da se razmišlja o radovima!

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ovaj projekat biće finansiran zahvaljujući evropskim fondovima i Regionalnoj razvojnoj agenciji Zlatibor. Generalni projekat i prethodna Studija opravdanosti za „Tunel Kadinjača“ vredni su 176.000 evra, a detalji su dogovoreni nedavno u kancelariji Delegacije Evropske unije u Beogradu.

- Posle izrade ovih dokumenata pristupiće se izradi Plana detaljne regulacije za odabranu varijantu trase tunela i pristupnih saobraćajnica. Sve procedure biće realizovane po procedurama Evropske unije, a na tenderima za izradu tehničke dokumentacije će moći da konkurišu i domaće kompanije. Planirana je i poseta Bajinoj Bašti, prvenstveno izabranih eksperata za praćenje realizacije projekta, kao i same Delegacije EU – precizira za naš list Ivan Marković, projekt koordinator „Tunela Kadinjača“.

Tunel, dugačak oko 1,2 kilometra, počeće u Volujcu, a završavaće se u Zaglavku. Vrednost radova izno siće između osam i 10 miliona evra, i za sadašnje prilike, deluje gotovo nedostižan. Međutim, upravo je Regionalna razvojna agencija Zlatibor pronašla model koji veliku investiciju približava ostvarenju – šansa je u budućim fondovima EU za kapitalne projekte. Takođe, master plan razvoja saobraćaja Srbije predvideo je bočni moravski koridor kao vezu prema Drini i Republici Srpskoj, pa se može očekivati i pomoć države za samu izgradnju.

Ideja se uklapa i u postojeći projekat „Podrinje“, a koji u oblasti putne infrastrukture zajedno sprovodi 28 opština iz Srbije i Republike Srpske.

Novac za finansiranje projekta je, obećavaju nadležni, obezbeđen. Reč je o programu prekogranične saradnje „IPA Leftover 2011 SRB-BiH“.

Bajina Bašta po mnogima je najlepše što Srbija ima. Dva jezera, reke, planine, sve je na jednom mestu.

- Zato će izgradnja tunela ovo blago približiti desetinama hiljada ljudi koji su naš kraj odavno prepoznali kao buduće vrhunsko turističko odredište. Pored toga, danas veoma kritičan i opasan put preko Kadinjače, postaće daleko bezbedniji – ističe Radomir Filipović, predsednik opštine.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;