INFONET-468X60-BANNER

Crna Gora: "Rojal" zida vile na Kraljičinoj plaži

14.01.2015. | Novosti

Kraljičina plaža, na granici budvanske i barske opštine postaće moderno hotelsko-turističko naselje, koje će graditi poznati inostrani partner.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Po rečima Branimira Gvozdenovića, ministra turizma u Vladi Crne Gore, veliki posao u zaleđu jedne od najlepših plaža južnog Jadrana trebalo bi da počne na jesen. Potrebno je, kako je objasnio, oko devet meseci da se urade potrebni projekti i druga dokumentacija, kako bi strani partner startovao kod rta Dubovica.

Gvozdenović je istakao da će na površini od oko 600.000 kvadratnih metara biti izgrađen hotelski rizort visoke kategorije. Pored hotela sa pet zvezdica činiće ga hotelske vile i drugi objekti namenjeni savremenom turizmu. U prvoj fazi investitor će uložiti 90 miliona evra, a u drugoj još toliko.

Na tenderu za prodaju Kraljičine plaže javila se jedino „Rojal grupa“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ponudila je 50 evra za kvadratni metar više od 40.000 kvadrata zemljišta od čega bi budvanskoj opštini pripalo nešto više od 11 miliona, a barskoj devet i po miliona. Partner, koji je u svetu poznat, samo će u infrastrukturu na ovom terenu uložiti oko 15 miliona evra.

Crnogorski ministar turizma je saopštio da se ove godine nastavlja realizacija još nekih velikih projekata i nastavljaju radovi započeti ranije. U uvali Pržna kod Tivta uskoro će firma „Katari diar“ započeti gradnju takođe hotelskog rizorta vrednog više od 300 miliona evra. Pošto su rešeni imovinsko-pravni odnosi za nekoliko manjih parcela, stvoreni su uslovi za gradnju modernih objekata na mestu gde se nalazio stari hotel „Plavi horizonti“ koji je porušen.

Ove godine će Nautičko-turistički centar „Porto Montenegro“ u Tivtu dobiti nove objekte. Proširuje se jedna od najlepših i najvećih marina na Mediteranu, biće završena rezidencijalna vila „Ksenija“ i okončani još neki ranije započeti radovi.

Uveliko će se raditi i na projektu „Porto Novi“ u Kumboru, kao i na gradnji turističkog grada na tivatskom delu poluostrva Luštica. Na toj lokaciji će egipatsko-švajcarski „Oraskom“ uložiti u fazama čak 1,1 milijardu evra.

- Biće dovršeni i započeti novi hoteli sa četiri i pet zvezdica duž cele obale, koji nedostaju u turističkoj ponudi Crne Gore. Beneficije koje smo ponudili partnerima i jedinstveni ambijenti južne obale i u vreme velike krize privukli su strane investitore, što smatramo velikim uspehom – rekao je Gvozdenović.

Što se tiče godine koju smo ispratili, kada je u pitanju turizam, i pored brojnih uglavnom objektivnih poteškoća ona je bila uspešna, ocenio je prvi čovek crnogorskog turizma. Od turizma je inkasirano 720 miliona evra, nešto više nego inače dobre turističke 2013.

Stanovi bez kupca

Građevinske mašine ove zime zuje duž „rivijere bisernih plaža“, ali manje nego godinu dana pre. Opštinske vlasti u Budvi su tokom 2014. izdale 85 građevinskih dozvola, što je za deset procenata manje nego u 2013.

Razlog za manji broj dozvola je u tome što je građevinski biznis na ovom području posustao. Naročito je smanjen interes za gradnju stanova za tržište, što je doskora bio najunosniji posao u budvanskoj opštini. Na hiljade novoizgrađenih stanova u Budvi, Bečićima, Miločeru, Svetom Stefanu i Petrovcu zvrji prazno, jer nema kupaca.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;