INFONET-468X60-BANNER

Most preko Nišave bez stubova

12.01.2015. | Politika

Nije retkost da se mladi i talentovani stručnjaci posle završetka studija dokažu u mnogim oblastima već prvih godina rada u praksi. Ali, ne događa se baš često da na svoj talenat i stručnost skrenu pažnju javnosti još kao studenti, kao što je to uspelo Marku Šimiću iz Niša, koji je krajem prošle godine odbranio diplomski rad na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu Niškog univerziteta. Na katedri za tehničku mehaniku i teoriju konstrukcija, Marko je zavredeo čistu „desetku” za projekat mosta preko Nišave.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Svi mostovi preko Nišave premošćavali su reku sa najmanje dva rečna stuba. Marko Šimić je sve iznenadio originalnim projektom: minor korita reke premošćen je u dužini od oko sto metara u jednom rasponu i bez srednjih rečnih stubova. Sam projekat je, po karakteristikama, zahtevao izuzetno dobar i komplikovan matematički aparat, gde su za uticaj statičkog i dinamičkog opterećenja pored ostalog korišćene i savremene „Rajlijeve energetske metode”. Od posebnog je značaja što su prilikom izrade ovog projekta dinamički parametri analizirani po metodama koje se ne izučavaju na redovnim studijama. Sve to rezultiralo je jedinstvenim rešenjem za drumski most koji umnogome može da podigne nivo opšte tehničke kulture i izgleda građevinskih inžinjerijskih objekata ne samo u Nišu, već i u celoj Srbiji – kaže prof. dr Dragoljub Drenić, sa niškog GAF-a.

Marko Šimić, koji je odbranom rada stekao zvanje diplomiranog građevinskog inženjera, kaže da bi se najviše radovao ukoliko bi projekat drumskog mosta iz njegovog diplomskog rada uskoro bio i sagrađen.

- Moja ideja je da se Nišava premosti u produžetku Ulice Branka Krsmanovića i da se tako poveže najmnogoljudnije naselje oko Bulevara Nemanjića i prema centralnom gradskom jezgru Niša sa Jagodin malom sa gradskim naseljem Pantelej, na desnoj obali reke. Sve u projektu, izbor materijala, utvrđen redosled radova uklapa se u aktuelni zakon o izgradnji i planiranju Srbije. Od velikog značaja je i što se projekat mosta, prema svim izrečenim ocenama, uklapa u ambijentalnu okolinu gde sam zamislio da bude sagrađen – rekao nam je Marko Šimić.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;