INFONET-468X60-BANNER

Opštine da naprave prioritete izgradnje puteva (video)

25.12.2014. | Tanjug

„Država će pomoći u obnovi i izgradnji putne infrastrukture, ali predstavnici opština i gradova treba da naprave prioritete šta je neophodno uraditi u narednoj godini“, rekla je Mihajlović.

 

- Do petka (26. decembar 2014.) ćemo dobiti spisak najvažnijih saobraćajnica koje treba da se rade. Ima ih dosta, ali će država i lokalne samouprave zajedničkim naporima početi njihovu realizaciju – rekla je Mihajlovićeva u Guči.

Mihajlovićeva je u zgradi Načelstva u Guči razgovarala sa lokalnim rukovodstvom o izgradnji auto-puta Beograd-Požega, kao i izgradnji i održavanju državnih puteva.

Prema njenim rečima, u putnu infrastrukturu biće uloženo 400 miliona evra i ta sredstva su obezbedile „Evropska banka za obnovu i razvoj“ (EBRD), „Evropska investiciona banka“ (EIB), „Svetska banka“ i država Srbija.

- Već sada se prave planovi za 2016. godinu. Država je potpisala i ratifikovala vrlo važan sporazum o 400 miliona evra kojim će se rehabilitovati 1.100 kilometara saobraćajnica u naredne tri godine – kazala je ona.

Mihajlovićeva je podvuka da potrebe, odnosno prioritete moraju znati lokalne samouprave jer, kako je ukazala, to ne može da zna ni ministarka saobraćanja, ni direktor „Puteva Srbije“, nego ljudi koji žive u tim opštinama i gradovima.

- Putevi su veoma važni za život, oni su žila kucavica i tačno je da imamo mnogo problema, ne samo sa onima koji treba da se poprave, naprave i održavaju, ali će biti bolji – ocenila je ministarka.

Mihajlovićeva je dodala da su oni osnova, ali nisu dovoljni jer se na sastanku sa lokalnim rukovodstvom razgovaralo i o potrebama industrijskih zona.

- Država ima onoliko novca koliko naplati od putarina i koliko daje subvencije za te namene – naglasila je ona.

Direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak, takođe, smatra da prioritete obnove i izgradnje saobraćajnica i puteva moraju definisati lokalne samouprave.

- Za te namene Lučani će dobiti između 40 i 50 miliona dinara, Ivanjica 50, Čačak oko 100 miliona dinara, a to će zavisiti od veličine gradova i opština – naveo je Drobnjak.

Sastanku u zgradi Načelstva u Guči pored ministarke MIhajlović i Drobnjaka, prisustvovali su i načelnik Moravičkog okruga Slobodan Jolović, predsednik Privremenog organa opštine Lučani Miloš Velanac, predsednik opštine Ivanjica Milomir Zorić, direktori lokalnih javnih preduzeća i predstvnici opštine Lučani.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;