INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Otvorena najveća solarna elektrana na svetu u Kaliforniji

11.12.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Još jedna ogromna solarna elektrana je izgrađena na pustinjskom zemljištu u Kaliforniji, otimajući titulu najvećeg solarnog postrojenja na svetu. Elektrana, koja se zove Topaz, je nedavno puštena u rad posle završetka finalne faze izgradnje 40 megavata, što je čini prvom solarno elektranom od preko 500 megavata u Sjedinjenim Američkim Državama.

Smeštena u okrugu Obispo grada San Luisa u okviru kalifornijske nizije Karizo, elektrana Topaz se sastoji od neverovatnih devet miliona solarnih panela rasprostranjenih preko 9,5 kvadratnih milja zemljišta. Ovo je razlikuje od Ivanpah solarne elektrana u kalifornijskoj Mohave pustinji, koja stvara električnu energiju preko usmeravanja sunčeve svetlosti ka centralnom kotlu koristeći hiljade ogledala. Iako generiše dosta zelene energije, Ivanpah elektrana je dobila dosta kritika, jer intenzivna sunčeva svetlost prži divlji život, posebno ptice. Topaz elektrana, međutim, ne koristi ogledala već fotonaponske solarne panele.

Izgradnja projekta vrednog 2,5 milijardi dolara je započela pre dve godine, ali nije bilo predviđen za završetak pre početka naredne godine. Kompanija koja stoji iza projekta, First Solar, izjavila je da bi elektrana trebala da generiše 550 megavata energije, što je dovoljno za snabdevanje oko 160.000 prosečnih američkih domova. Šta više, ona će takođe ukloniti 377.000 tona ugljen-dioksida svake godine.

Lokacija elektrane Topaz je odabrana zbog blizine postojećih električnih dalekovoda, korišćenja zemljišta i osetljivosti životne sredine. Prema kompaniji First Solar, elektrana je smeštena na „poremećenom poljoprivrednom zemljištu“ sa ograničenom produktivnošću, miljama daleko od najostiljivijih oblast nacionalnog spomenika prirode nizije Karizo.

Topaz možda drži titulu najveće svetske solarne elektrane u ovom trenutku, ali će ona biti preuzeta već početkom sledeće godine kada elektrana Solar Star postigne pun kapacitet, koji bi trebao da proizvodi skoro 580 megavata. Elektrane Solar Star i Topaz su u vlasništvu kompanije MidAmerican Solar.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;