INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad: Cevi za prigradska naselja

08.12.2014. | Novosti

Jedan od glavnih prioriteta JP „Zavod za izgradnju grada“ (ZIG) ove godine bilo je ulaganje u kanalizacioni sistem, posebno u prigradskim naseljima, kako bi se poboljšao kvalitet života tamošnjih žitelja.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Problemi sa odvođenjem otpadnih voda su rešeni ili su na najboljem putu da to budu u Stepanovićevu, Rumenki, Kovilju, Budisavi i naselju Sajlovo.

U Stepanovićevu se, kako preciziraju u ZIG, u okviru realizacije kapitalnih investicija predviđenih Programom uređivanja građevinskog zemljišta, izvode završni radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Može se očekivati da će ova investicija, vredna oko 100 miliona dinara, biti završena početkom iduće godine.

- Radi se i na izgradnji potisnog cevovoda u dužini 1.150 metara, kojim će otpadne vode biti odvođene iz naselja do prečistača – ističu u ZIG. - U ovom trenutku u Stepanovićevu se radi i na izgradnji oko 10,5 kilometara kanalizacione mreže, sa dve crpne stanice, koje će se nalaziti u samom naselju. Tako će izgradnjom prečistača i crpnih stanica novoizgrađena kanalizaciona mreža sledeće godine biti potpuno u upotrebi.

U Rumenki se, takođe, privode kraju radovi na izgradnji prečistača otpadnih voda. Ovaj posao je donekle kasnio, zbog problema sa „Fondom za kapitalna ulaganja“. Grad je preuzeo na sebe finansiranje ugradnje hidromašinske i elektro opreme i obezbedio 100 miliona dinara.

- U pripremi je tender za javnu nabavku i ugradnju opreme, a u toku su radovi na izgradnji pristupnog puta do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda – navode u ZIG. - Završetak izgradnje prečistača u Rumenki sa nestrpljenjem očekuju i stanovnici Kisača, jer je planirano da se kanalizaciona mreža u ovom naselju poveže na prečistač u Rumenki, gde je inače već izgrađena kanalizacija dužine 6,8 kilometara. Projektom je predviđeno da se kanalizaciona mreža poveže na postojeći kolektor u Ulici Jovana Jovanovića Zmaja, koji gravitira ka prečistaču otpadnih voda.

Jedna od najvećih investicija u ovoj godini biće, svakako, izgradnja prečistača otpadnih voda u Kovilju. Na ovom prečistaču montira se hidromašinska i elektrooprema, završava se i izgradnja drugog bazena, čime će njegov kapacitet biti povećan. U sve to je uloženo više od 66 miliona dinara.

- Oprema koja se ugrađuje zadovoljava propise EU i otpadne vode biće prečišćavane na najkvalitetniji način. Postrojenje će biti potpuno automatizovano – kažu u ZIG. - Ceo proces prečišćavanja biće praćen najsavremenijom mernoregulacionom opremom što olakšava i nadzor nad celim sistemom i znatne uštede u električnoj energiji. Zahvaljujući najnovijoj tehnologiji, voda posle prečišćavanja moći će da se koristi kao tehnička voda. Na ovaj prečistač, čiji završetak je planiran početkom iduće godine, biće priključena ranije izgrađena kanalizaciona mreža u dužini 46 kilometara sa devet crpnih stanica.

Kilometri kanalizacije

U Budisavi na osnovu projektne dokumentacije kompletna kanalizaciona mreža podeljena je u četiri sliva, a radovi se izvode fazno. U okviru prve faze izgrađeno je oko 7.500 metara mreže, koja obuhvata devet ulica u centralnom delu naselja. U Sajlovu je izgrađeno oko 15 kilometara mreže sekundarne kanalizacije, dve crpne stanice i kolektor. Upotrebna dozvola dobijena je polovinom godine i kanalizaciona mreža je predata na upravljanje i održavanje JKP „Vodovod i kanalizacija“. Potrebno je još izgraditi kanalizaciju u preostalih pet ulica.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;