INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Obnova zavičajnog kompleksa Mihajla Pupina u Idvoru

05.12.2014. | Dnevnik

Radovi na rekonstrukciji zgrade Doma kulture u Idvoru su privedeni kraju. Saniran je krov i zamenjen pod u holovima zgrade, a delimično su renovirani i toaleti, za šta je utrošeno 2,3 miliona dinara, od čega je dva miliona dinara obezbeđeno iz budžeta opštine Kovačica i ostatak od Instituta „Mihajlo Pupin“ iz Beograda.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Direktor Doma kulture Stevan Kapunac kaže da je zahvaljujući ovim radovima hol prilagođen za izložbene postavke i da je u narednoj godini u planu rekonstrukcija velike sale i električne instalacije, kako bi sve bilo primerenije za razna dešavanja.

Kapunac najavljuje i moguće značajnije radove na obnovi zgrade stare škole u kojoj je smešten Muzej posvećen velikanu nauke Mihajlu Pupinu, rodom iz Idvora.

- U ovoj godini koja je posvećena obeležavanju jubileja 160-godišnjici rođenja Mihajla Pupina, urađen je projekat za restauraciju zgrade stare škole, a ima naznaka da ćemo uspešnije krenuti u iduću godinu kada obeležavamo 80-godišnjicu od smrti Pupina. Obnova ove zgrade je zahtevan posao, jer na njoj tridesetak godina nije ništa rađeno, a prema urađenom projektu očekujemo da se obezbede sredstva za kompletnu restauraciju – kaže Kapunac.

Prema urađenom projektu za restauraciju zgrade stare škole potrebno je 93 miliona dinara, ali prema rečima Kapunca, ukoliko bi se obezbedilo oko milion evra, to bi omogućilo da sve bude primereno za novu postavku o Mihajlu Pupinu. Predviđeno je da se omoguće savremeni uslovi za smeštaj polaznika koji će raditi u Centru za talente fizike, informatike i poljoprivrede.

- Očekujemo da pare za restauraciju stare škole obezbedimo iz više izvora, pre svega iz pokrajinske kase, Ministarstva kulture Srbije, a sa ovim projektom ćemo konkurisati i za sredstva iz evropskog IPA fonda. Imamo kompletiranu dokumentaciju, tako da ćemo u prekograničnoj saradnji sa partnerskom opštinom Rekaš iz Rumunije sa kojom već sarađujemo formulisati zajednički projekat – dodaje Kapunac.  

U Idvoru se trude da što je moguće bolje naguju uspomenu na svog znamenitog meštanina Pupina, organizujući razne manifestacije, ali i da dočekaju veliki broj posetilaca koji navrate tokom godine. Kamp za talente je tokom ove godine u rodnom mestu Mihajla Pupina održan četvrti put, tokom leta prvi put je priređena međunarodna likovna kolonija, a bilo je i drugih dešavanja povodom obeležavanja jubileja. Idvor je ove godine obišlo oko 7.000 posetilaca, posetivši Pupinovu rodnu kuću, zadužbinu naučnika Narodni dom, Muzej i druge znamenitosti u zavičajnom kompleksu posvećnom velikanu nauke. 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;