INFONET-468X60-BANNER

Građevinci bez zaštitne opreme

25.11.2014. | RTS

Građevina je najkritičnija oblast koju kontroliše inspektorat za rad. Prema podacima, upravo je tu najviše povreda na radu, rada na crno i nepoštovanja nošenja zaštitne opreme.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Od zaštitne opreme smo dobili samo radne cipele i to je to, ništa drugo. Radna odela nemamo. Sami kupujemo u prodavnicama, ko kako zna. Kad dođu inspektori pišemo zapisnike i tako – kažu radnici.

Većina ozbiljnih poslodavaca, ipak, ne dozvoljava da plaća kazne za nepoštovanje odredaba zakona o radu.

- Kao što vidite svi radnici ovde na gradilištu imaju zaštitnu opremu. Uredno su prijavljeni, osposobljeni, imaju ugovre o osposobljenosti za rad na poslovima koje izvode ovde – kaže Dejan Veljković, rukovodilac Službe zaštite na radu.

Inspekcija rada na teritoriji Pirotskog okruga od juna meseca intenzivno kontroliše građevinare i to prvenstveno one koji rade na izgradnji Koridora 10.

- U toku ove godine 39 radnika smo otkrili kojima nije bio regulisan radno pravni status. Nakon naših kontrola veliki broj radnika je prijavljen, zaključeni su im ugovori o radu, ali ne smemo pobeći od činjenice da iako je rad na crno smanjen i poboljšana bezbednost i zdravlje na radu i dalje ima rada na crno – kaže Aleksandar Popović, načelnik inspekcije rada za Pirotski okrug.

Kaznena politika i mere koje se preduzimaju imaju, prevashodno cilj, da se smanji rad na crno i poveća bezbednost i zdravlje radnika. Uprkos tome, poslodavci i dalje traže rupe u zakonu ili ga ignorišu. Zbog toga će inspekcija nastaviti sa pojačanim kontrolama.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;