INFONET-468X60-BANNER

Sivi skeleti „krase“ crnogorsku obalu

20.11.2014. | Novosti

Građevinska sezona, koja je u oktobru smenila mršavu turističku sezonu, ni izdaleka nije onakva kakva se očekivala. Istina otvorena su neka nova gradilišta, pre svih u samom centru Budve, koji je poodavno pretrpan gradnjom i gde zgrada dodiruje zgradu, što mnogi označavaju kao ponajveću devastaciju crnogorske turističke prestonice.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Neki novi objekti započeti su i uz samo more, na tesnim parcelama između jadranskog puta i obale. Tamo gde ne bi trebalo i ne bi smelo da se gradi. Dozvole se, međutim, dobijaju na „mala vrata“, čime se nastavlja loša praksa betoniranja uskog pojasa uz more. I konačno, na mnogim velikim objektima u Budvi, Miločeru, Petrovcu, i drugim mestima nisu nastavljeni radovi na objektima započetim pre godinu, dve i tri. Radi se o soliterima sa po deset i više spratova, koji su ugrubo završeni. Stoje kao sivi građevinski skeleti jer, po svoj prilici, oni koji su u njih do sada investirali više nemaju para.

Da će biti manje gradnje nego prethodnih godina, moglo se naslutiti po broju izdatih građevinskih dozvola pre starta građevinske sezone. Za devet meseci ove godine izdato je u Budvi, koja je već godinama najveće gradilište na primorju, 38 dozvola za gradnju, gotovo duplo manje nego u uporednom periodu 2013. Izdavanje dokumenata koji omogućavaju legalnu gradnju gotovo da je stalo već u martu ove godine kada je i počela ukrajinsko-ruska kriza, koja i dalje traje. Rusi povlače zahteve za dobijanje dozvola za gradnju na placevima koje su kupili i na njima planirali gradnju, sami ili zajedno sa svojim crnogorskim partnerima. Neki potpuno odustaju od gradnje, deo njih ide na stend-baj.

Mada na ovu temu gotovo niko neće javno da priča (većina smatra da bi se to moglo tumačiti politički) izvesno je da su najmanje dva razloga za povlačenje Rusa i s budvanske rivijere i sa ostalih delova crnogorske obale. Prvi je finansijska kriza, koju je dodatno pospešio pad rublje u odnosu na evro, a drugi, možda i najvažniji: sve manje interesovanje za kupovinu stanova. Glavni biznis poslednjih godina, ne samo Rusa nego i domaćih tajkuna, bio je gradnja stanova za tržište. U višespratnicama uz obalu, samo na budvanskoj rivijeri, po nekim procenama ima više od 3.000 stanova koji čekaju kupce. Investitori, među kojima je i manji broj Rusa, i dalje drže visoke cene, verujući da će doći bolji dani.

U agenciji „Kamin“ u Budvi potvrđuju da je promet drastično pao, da je kupaca zaista veoma malo, a da deo ruskih državljana, koji su ranije kupovali kuće, stanove, placeve... sada prodaju te svoje nekretnine. I to po cenama znatno manjim od onih po kojima su kupovali. Oni su, naime, u vreme investicionog buma 2006. i 2007. plaćali kvadratni metar stana ili kuće po ceni i do 3.000 evra u lošijim zgradama, odnosno 5.000-8.000 u luksuznijim vilama koje su bile sagrađene ili se pak planirala njihova gradnja.

Rusi se, dakle povlače, domaći biznismeni ne mogu da prodaju već izgrađene stanove, mnogima od njih je ponestalo para i za završetak ranije započetih objekata. Građevinski skeleti koji „ukrašavaju“ veliki prostor ne samo budvanske rivijere, predstavljaju ružnu sliku. „Dekor“, koji će dočekati i narednu turističku sezonu. Oko nekih je uveliko obraslo šiblje, pa će, kako se sve češće čuje, ostati spomenici - pohlepe. Iz vremena kada se verovalo da gradnja stanova za tržište predstavlja najbolji biznis koji za kratko vreme puni džepove. Očigledno je da su ta vremena iza nas, da je ne samo kriza učinila svoje, nego da te ogromne zgrade koje su „pošle“ u visinu, i koje štrče u primorskom ambijentu, više ne interesuju ni one malobrojne koji imaju para. I koji se radije odlučuju za druge destinacije, pre svih one koje nisu tako drastično betonirane i gde je priroda sačuvana.

Opustelo i u zaleđu

Ove jeseni je stala i gradnja na seoskom području. Ni u zaleđu crnogorskog primorja ne bruje građevinske mašine. Mnogi koji su kupili zemlju, ali i stare kuće, ne započinju radove. Na drugoj strani, i u selima uz more ima nedovršenih građevina, koje polako zarastaju u šipražje. Loše procene, besparica, odlazak Rusa i još ponešto uticalo je na to da započeti bum stane.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;