INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zgrade u Srbiji troše duplo više energije nego u EU

18.11.2014. | RTS

Prosečna potrošnja finalne energije u Srbiji je 150 kilovat sati po metru kvadratnom godišnje, što je duplo više od evropskog proseka, ocenio je Centralnoevropski forum za razvoj. Na skupu CEDEF-a o daljinskom grejanju i energetskoj efikasnosti u zgradarstvu rečeno je da zgrade u proseku troše 30 do 40 odsto globalne energije, prenosi „Beta“.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

U Srbiji domaćinstva koriste oko 56 odsto ukupne potrošnje električne energije i oko 65 odsto te potrošnje se koristi za zagrevanje stambenog prostora. Na skupu je rečeno da je prema pravilniku o energetskoj efikasnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, mera koja treba da podstakne energetsku efikasnost – naplata prema izmerenoj potrošnji.

Zbog toga je, kako je ocenjeno, potrebno razviti svest građana, da kao vlasnici objekata na odgovoran način ulažu u energetsku efikasnost zgrada kroz razne vrste izolacija.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Zoran Predić rekao je da postoji međuzavisnost energetske efikasnosti sa sistemom daljinskog grejanja.

- Ulaganja ne mogu pasti kao teret samo na jednog subjekta, na teret toplana, kada govorimo o daljinskom grejanju, već i na vlasnike objekata, koji pored svojih prava imaju i svoje obaveze – rekao je Predić.

Prema Predićevim podacima sistem daljinskog grejanja u Srbiji postoji u 55 gradova i opština u Srbiji, a 59 privrednih subjekata se bavi distribucijom i snabdevanjem. Naplata po utrošku obavlja se u sedam gradova, delimično u 22 grada i po metru kvadratnom u 27 gradova.

Sekretar gradskog „Sekreterijata za energetiku“ Marko Stojanović naveo je da Beograd snabdeva grejanjem 17 miliona metara kvadratnih i da bi prelazak na naplatu po utrošku morao ići postepeno. Prema njegovim rečima, oko 320.000 stambenih jedinica u Beogradu nalazi se u sistemu daljinskog grejanja, od čega 60 ne ispunjava uslove za takav vid grejanja. Stojanović je najavio da grad Beograd planira da do polovine sledeće godine formira svoj Fond o energetskoj efikasnosti.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;