INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Novom Sadu asfalt leže preko bulevara

12.11.2014. | Dnevnik

Mada je novembar uveliko počeo, i mada je bio državni parznik, gradilišta sa spiska investicija „Zavoda za izgradnju grada“ nisu bila prazna. Broj radnika na njima kretao se od nekoliko, kao u produžetku Bulevara Jovana Dučića, do 150, koliko ih je bilo na gradilištu mosta preko kanala DTD na trasi Bulevara Evrope. Nešto manje je, pak, bilo arheologa iz „Zavoda za zaštitu spomenika kulutre“, koji su prethodnica građevincima na posledoj deonici Bulevara Evrope, od kanala do auto-puta.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Krenuvši s Novog naselja, ekipa „Dnevnika” se obrela na sveže otvrenom gradilištu nakon čijeg bi zatvaranja trebalo da ostane uređen blok zgrada i stotinjak metara bulevara u produžetku Bulevara Jovana Dučića. Ljudi koji tamo žive, sem što kubure s legalizacijom i što su pojedine delove zgarada morali sami da završavaju, nemaju prilaze ulazima, niti asfaltni put do svojih zgrada, te su sami nasipali tucanikom prilaznice. Radnici firme „Graditelj NS” angažovani su na raščišćavanje jedne od trasa budućih međublokovskih saobraćajnica.

Na Telepu, u Vardarskoj i ulici Tihomira Ostojića, radovi su odmakli, ulice počinju da poprimaju konačni obris, a valjda i zato nije bilo previše aktivnosti, sem nekoliko radnika koji su se baktali s trotoarima od behatona.

Ipak, za praznične oči najveće iznenađenje ležalo je kraj kanala DTD, gde su s obe obale radnici „Energoprojekta-Niskogradnje” i „West-gradnje” svojski zapeli da premoste kanal, do 19. marta, kada im je rok.

- Radimo kao i svaki dan. Rok je kratak, a dolaze nam gadni meseci, te sad maksimalno koristimo lepo vreme – kaže direktor mehanizacije Đorđe Denčić.

I dok više od stotinu radnika opslužuje glomaznu čelično-betonsku konstrukciju, koja dobija konture budućeg mosta, na raščišćenom delu trase poslednje deonice Bulevara Evrope bele se veliki šatori.

Umesto putara ovde su glavni arheolozi koji su izgradnjom Bulevara Evrope dobili priliku da otkopaju prošlost ovog dela nekadašnje dunavske obale i oni su tu priliku koriste na najbolji mogući način.

- Na Sajlovu smo našli veliko naselje iz mlađeg kamenog doba koje je bilo naseljeno do srednjeg veka. Na ovoj trasi smo našli četiri lokaliteta o kojima nismo imali nikakvih podataka, a potiču iz različitih perioda,od Starčevačke kulture iz neolita, preko bronzanog doba do ranog srednjeg veka – rekla je šefica iskopavanja arheoloog konzervator gradskog „Zavoda za zaštitu spomenika kulture“ Dušanka Veselinov.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;