INFONET-468X60-BANNER

Kraljevo: Ribnica novi gradski centar

30.10.2014. | Politika

Urbani deo Kraljeva nema gde da se širi osim na desnu obalu Ibra, u sadašnjem prigradskom naselju Ribnici. To naselje nedavno je, posred postojećeg, povezano sa još jednim mostom pa je ova saobraćajnica, takoreći otvorila put za novo gradsko jezgro. To, tvrde i urbanisti, buduće gradsko naselje bilo bi na površini od 143 hektara a tamo već živi oko 25.000 stanovnika.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

U kraljevačkoj „Elektrosrbiji“ doznaje se da je na pomolu i početak gradnje nove, trafo-stanice od čak 110 kilovolti, što bi, kako objašnjava Srđan Đurović, direktor kraljevačke „Elektrosrbije“, značilo stabilnije i sigurnije snabdevanje električnom energijom i većih industrijskih pogona.

Inače, ranija trafo-stanica, znatno manje snage, raspukla se u zemljotresu 2010. godine pa je zamenjena mobilnom, koja je tamo ostala do današnjeg dana. Razlog za to nije bio nedostatak novca za novu investiciju već, kako to kod nas obično biva, usled birokratskih zavrzlama i nerešenih imovinskopravnih odnosa.

Naime, kompletna oprema za novu trafo-stanicu nabavljena je, uz kredit „Svetske banke“ od 120 miliona dinara, odmah posle zemljotresa. Ali, uskladištena je, jer se sa vlasnikom parcele gde je planirana izgradnja objekta za trafo-stanicu pregovaralo sve do pre nekoliko dana.

- Sada je sve razrešeno, raspisali smo tender, izabrali izvođača radova i za koji dan će početi radovi. Ukupna vrednost investicije je oko 330 miliona dinara i za poslednje dve, tri decenije ovo je najveće ulaganje na ovom području u oblasti elektroprivrede. Pored stabilnosti i sigurnosti u snabdevanju postojećih a i novih kupaca, nama se oslobađa i ta mobilna trafo-stanica koja nam je često potrebna a predugo je tamo bila zauzeta – dodaje direktor Đurović, uz obećanje da će posao biti okončan do kraja naredne godine.

Inače, u Ribnici se već gradi novi sportski centar. Na prostoru od oko 4,5 hektara izgrađena je nova sportska hala, a najavljena je i gradnja zatvorenog bazena i nekoliko drugih objekata.

- Pregovaramo sa jednim investitorom o podizanju većeg trgovinskog centra od oko 11.000 kvadrata uz zapošljavanje oko 200 novih radnika, takođe u Ribnici, na lokaciji Voćareve livade. Nameravamo i da premestimo sedište Komunalnog preduzeća „Čistoća“, gde bismo dobili izvanredan prostor za poslovne i stambene objekte, uz dostupnost kompletne infrastrukture – objasnio je gradonačelnik Tomislav Ilić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;