INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novosadski putari najavljuju štrajk

29.10.2014. | RTV

Zbog kašnjenja plata i putnih troškova, kao i nepostojanja materijala i uslova za rad, radnici JKP „Put“ najavili su štrajk. Štrajk je najavljen za 3. novembar, kada će potpuno obustaviti rad.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Rukovodstvo s druge strane traži strpljenje i najavljuje bolje dane već od novembra, kada bi, prema rečima direktora, trebalo da stigne pomoć grada od 150 miliona dinara. O stanju u ovom, ali i ostalim Javno-komunalnim preduzećima u Novom Sadu za RTV je govorio predsednik sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti, Zoran Radosavljević.

- Zbog neisplaćivanja zaostalih plata i naknada za putne troškove, dovedena je u pitanje egzistencija zaposlenih – kaže predsednik sindikata JKP „Put“, Vladimir Plavšić.

Plavšić dodaje da je još veći motiv neposlovanje preduzeća kako treba. Neposlovanje je ugroženo, svaki dan su u zastoju, dužni za energente koje dobavljači ne isporučuju. Jednom rečju: teška situacija i svakim danom je sve gore.

- Trenutno imamo, malo radimo malo ne radimo, danas imamo goriva a nemamo bitumena, ili imamo bitumena a nemamo goriva. Uvek se nešto dešava, iako je teško i organizovati posao pošto je ceo grad raskopan, zimska služba je na pomolu, grad ne može da se sanira bez tuđe pomoći – kaže Gojko Etinski.

Radnici rukovodstvu zameraju to što su mere koje su do sada preduzimane, prespore. Za godinu dana pregovora ništa značajno se nije promenilo, kažu oni. Direktor „Puta“, Željko Džakula, kaže da rukovodstvo shvata tešku poziciju radnika, ali i podseća na to da su od njegovog dolaska na to mesto plate redovno isplaćivane, sa zaostatkom koji datira od ranije. On kaže da Grad preduzima sve, kako bi „Put“ izašao iz krize, pa će tako na narednom rebalansu obezbediti 150 miliona dinara, ali da se ništa ne može rešiti preko noći.

- Ako je nešto 15 godina urušavano mi za četiri meseca ili godinu dana to ne možemo da rešimo...Sigurno je potrebno dve ili tri građevinske sezone da „Put“ stane na svoje noge – kaže Željko Džakula.

JKP „Put“ radnicima i dobavljačima duguje oko 500 miliona dinara. U dogovoru sa sindikatima, zaposlenima su smanjene plate za četvrtinu, kao jedna od mera za prevazilaženje krize. Ipak, radnici kažu da nikakvog napretka nema, pa je štrajk jedino što im preostaje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;