INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Budva: Podvala se zvala „Jedro“

27.10.2014. | Novosti

Ekstraluksuzni hotel sa 27 spratova, koji neodoljivo podseća na „Jedro“, kako najčešće nazivaju „Burdž al Arab“, jedan od najskupljih hotela sveta, koji se nalazi u Dubaiju, a koji je trebalo da bude zaštitni znak nove turističke Budve, ostaće samo kompjuterska animacija.

Ovaj nikada započeti objekat dugo se „smešio“ Budvanima i njihovim gostima sa bilborda, bio je i na špici Televizije Budva, „gostovao“ je u gotovo svim medijima tokom 2007. i 2008. kada je započeta gradnja luksuznih vila na rtu Zavala koji deli Budvu od Bečića. Zavala je dugo bila glavna medijska priča ne samo u Crnoj Gori, zbog raznih sporova koji su oko nje vođeni.

Hotel je, kako se uveliko najavljivalo, trebalo da se gradi na površini od oko šest hektara na pomenutom rtu. No,dok je tekla gradnja vila u kojima je kvadratni metar onako s projekta prodavan po ceni od 6.000 do 8.000 evra, uglavnom ruskim kupcima, na placu koji je bio „određen“ za hotel ništa se nije radilo.

U međuvremenu je ruska grupa „Miraks“, vlasnika Sergeja Polonskog, bankrotirala i gradilište na Zavali je ostalo – pusto. Bolje rečeno, u „pričama i skelama“. Prozvano je i „budvanski građevinski Frankenštajn“. Pre tri godine „Udruženje kupaca nezavršenih vila“ (ima ih četrdesetak) AMIA „napalo“ je objekte u nameri da ih završi. Niko od njih nije tada, a ni kasnije, pomenuo hotel koji je trebalo da postane simbol Budve. O ovom objektu niko više i ne govori u lokalnoj samoupravi, a ni u Vladi Crne Gore.

A da se, sve i da ima novca, ne može govoriti o gradnji toliko slikom predstavljanog hotela, potvrđuje i sudski spor koji se vodi oko zemljišta na kome je ovaj neboder trebalo da se podigne. Predstavnici bratstva Rafailović iz Bečića traže, naime, da im se vrati zemnjište koje im je opština uzela, po njihovom mišljenju potpuno nezakonito devedesetih godina, a na kojem je „planiran“ hotelski džin.

Kako će i kada biti okončan spor ostaje da se vidi. Hotel koji je u domaćoj javnosti dobio ime „Jedro“ ne pominje ni Sergej Polonski, vlasnik „Miraksa“, koji je u bankrotu. On se još dok je bio u Rusiji, koju je napustio zbog prijava protiv njega tamo podignutih, obratio otvorenim pismom crnogorskim čelnicima, predsedniku Filipu Vujanoviću i tadašnjem premijeru Igoru Lukšiću, i u njemu naveo da su drugi nezakonito preuzeli njegovo gradilište, najavljujući spor i pred stranim sudovima.

„Jedro“ na Zavali se, izgleda, nikada neće zavijoriti. Budvani, naročito oni kritički nastrojeni prema vlastima koje su napravile „građevinski rašomon“ na lepom rtu, kažu da je hotel sa 27 spratova bio samo dobar mamac da se izgrade vile. Nikao je, dakle, stambeni, a ne hotelski kompleks, kako je u početku najavljivano na sva zvona.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;