Problemi zbog štetnih supstanci na više gradilišta u Srbiji

24.10.2014. Tanjug

Upotreba pomoćnih građevinskih materijala – hemijskih sredstava za premazivanje oplate, za koje je naknadno utvrđeno da sadrže nedozvoljene hemijske supstance štetne po zdravlje ljudi, napravljeni su problemi na nekoliko gradilišta i novoizgrađenim objektima u Srbiji, saopštila je „Inženjerska komora Srbije“ (IKS).

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Oplatol koji je upotrebljen prilikom gradnje objekata, a koji je verovatno dobijen preradom korišćenih otpadnih ulja, po mišljenju učesnika skupa u „Inženjerskoj komori Srbije“ koji je održan 22. oktobra na temu „Uzorci i posledice pojave štetnih materija i jedinjenja u građevinskim objektima nastalih upotrebom pomoćnih materijala u građevinarstvu – oplatola“, nije zadovoljio zahteve u pogledu zaštite zdravlja i životne sredine.

Stavljanjem u promet ovakvih proizvoda bez odgovarajuće tehničke dokumentacije i blagovremene kontrole nadležnih državnih organa i institucija dovodi inženjersku struku u veoma nezavidnu situaciju, a ostalim učesnicima, pre svega kupcima, investotirama i izvođačima radova nanosi u konkretnim zabeleženim slučajevima veliku materijalnu štetu i narušava zdravlje ljudi, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu IKS.

Važećom zakonskom regulativom, po zapažanju inženjera, nije propisana adekvatna institucionalna provera podataka o hemijskom proizvodu zadržanom u tzv. bezbednosnom listu proizvoda koji se na osnovu podataka koje obezbeđuje proizvođač stavlja u promet.

Usaglašenost hemijskog proizvoda sa zahtevima Zakona o tehničkim zahtevima proizvoda i sertifikaciji i važećih standarda i tehničkih noramativa neophodno je da nadležno ministarstvo za hemikalije proverava, pre stavljanja u promet na osnovu podataka proizvođača ili uvoznika i na osnovu ispitivanja ovlašćenih referentnih laboratorija, kako se ne bi dogodilo da proizvodi koji sadrže nedozvoljene štetne metarije budu stavljeni na tržište, rečeno je na skupu.

IKS će se u narednom periodu aktivno uključiti u rešavanje ovakvih problema kako bi se blagovremeno sprečile potencijalno velike štete po investotire, izvođače radova, a posebno kupce stanova.

Ta komora će pred nadležnim ministarstvima i institucijama pokrenuti inicijativu za izmenu i dopunu važećih zakonskih propisa i pratećih pravilnika koji regulišu proizvodnju, promet i upotrebu građevinskih materijala i pomoćnih sredstava u građevinarstvu, kao i primenu uvoznih građevinskih materijala.

Uređenjem tržišta grajdevinskih materijala, donošenjem Zakona o građevinskim proizvodima, materijalima i tehnološkim postupcima u građevinskoj industriji, zaštitila bi se i inženjerska struka, što zapravo jeste osnovni cilj IKS, navedeno je u saopštenju.

Problem tzv. smrdljivih zgrada postoji u naselju Dr Ivan Ribar, to jest stanovima u objektima na adresi Mileve Marić Ajnštajn br. 80, 81, 100 i 102.

 
Share |

Komentari: 1

Djordje 26.10.2014 13.14.09

Pa i bilo je krajnje vreme da se neko stručan uključi u rešavanje ovakvog i mnogo sličnih problema, jer su svi u konfuziji, niko ne zna precizno za šta je potreba "atest" niti kakva vrsta atestiranja i koje karakteristike proizvoda je potrebna. Efikasno uključivanje struke je neophodno da se stane na put mešetarstvu i da se konačno gradi po standardima, a na zadovoljstvo kupaca stanova.

VESTI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...
mile 20.08.2021.
I evo nas... 10 god kasnije,,,2021. Na žal...