INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beograd: Osmoletka u Kumodražu dobija novi učenički blok

17.10.2014. | Politika

Na placu Osnovne škole „Vojvoda Stepa“ u Kumodražu, koju pohađa oko 830 učenika, najkasnije do kraja ove godine trebalo bi da počne izgradnja novog školskog krila i fiskulturne sale.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Za zidanje ovog objekta novac je obezbedila „Evropska investiciona banka“ (EIB) koja je još pre četiri godine sa Srbijom zaključila finansijski ugovor o realizaciji projekta „Program modernizacije škola“. Zahvaljujući tom projektu, odobren joj je zajam u iznosu od 50 miliona evra, a deo sredstava (nezvanično, oko milion evra) biće iskorišćen za podizanje voždovačke osmoletke, na površini od oko 2.800 kvadrata.

- Ove godine naša škola proslavlja 120 godina postojanja. U godinu jubileja ušli smo bez sportske sale. Sem toga, i dalje je veliki problem montažni objekat, izgrađen od štetnih azbestnih ploča. U njemu se i danas nalaze trpezarija, kuhinja, biblioteka, kutak za produženi boravak, učionica specijalnog odeljenja i računarski centar – nabraja Nebojša Životić, direktor OŠ „Vojvoda Stepa“, i podseća da će taj sporni deo školskog kompleksa biti porušen tek kada na istom placu bude izgrađen novi blok od 13 učionica.

Prvi čovek ove osmoletke dodaje i da je prvi uslov za konkurisanje za pomoć evropske banke bilo rešavanje imovinskopravnih zavrzlama oko zemljišta na kojem je još 1894. godine podignuto školsko zdanje.

- Morali smo da uradimo konverziju zemljišta čime smo stekli novi vlasnički list nepokretnosti bez kojeg inače ne bismo mogli da očekujemo pomoć EIB-a. Bezmalo dve i po godine čekali smo i da Skupština grada i Ministarstvo prosvete potpišu protokol o saradnji na osnovu kojeg je EIB na kraju izdvojio sredstva – dodaje Životić.

U međuvremenu je i Gradska uprava obnovila lokacijsku dozvolu, a završen je i glavni projekat dogradnje objekta i sale. U ministarstvu napominju i da bi ovih dana trebalo da bude sproveden postupak javne nabavke (traje oko tri meseca), posle čega sledi potpisivanje ugovora sa izvođačem radova.

Opština renovirala toalete

Škola „Vojvoda Stepa“ u Kumodražu ima tri celine, ukupne površine oko 2.500 kvadrata. Nastavu trenutno pohađa 830 učenika, a ove godine u četiri odeljenja raspoređeno je i 117 đaka prvaka. Pre nekoliko godina na jednom delu školskog zdanja popravljen je krov, a o opštinskom trošku nedavno su kompletno renovirani i toaleti. Iz upotrebe su eliminisani nepopularni „čučavci“, koji su zamenjeni novim klozetskim šoljama.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;