INFONET-468X60-BANNER

Dodatnih 35 miliona evra za auto-put Banjaluka-Doboj

08.10.2014. | RTRS

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić i direktor Kancelarije „Evropske banke za obnovu i razvoj“ u BiH Јan Braun potpisali su danas (8. oktobar 2014.) u Banjaluci amandman na ugovor o garanaciji za izgradnju auto-puta Banjaluka-Doboj u vrednosti 35 miliona evra.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Špirić je nakon potpisivanja ugovora rekao novinarima da je ovo veoma bitan amandman, koji je dogovren i čije su procedure završene i u Predsjedništvu BiH, a odnosi se na dodatnih 35 miliona evra za izgradnju deonice Prnjavor-Doboj dužine 36,6 kilometara i oko 22 kilometra pristupnih puteva, tehničke pomoći i nadzora.

On je naveo da je reč o povoljnom kreditu, na rok od 15 godina otplate sa grejs periodom od tri godine i kamatom euribor plus jedan odsto i dodao da je garant potpisivanja ovog amandmana BiH, sugaranciju daje Vlada RS, a kreditno se zadužuje preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“.

- Mislim da se izgradnja auto-puta Banjaluka-Doboj odvija planiranom dinamikom, a prema informacijama koje imam do sada je završeno negde oko 50 odsto posla i ova sredstva potrebna su da bi se taj posao uspešno doveo do kraja – naveo je Špirić.

Istakao je da BiH sa EBRD-om ima dobru saradnju, da postoje ugovori od 1,6 milijardi evra kroz 116 projekata, gde je do sada ostvareno oko 1,2 milijarde evra uglavnom u projekte infrastrukture, zaštite životne sredine, malih i srednjih preduzeća.

Direktor Kancelarije EBRD-a u BiH Јan Braun rekao je da EBRD podržava razvoj putnog sektora i da će ovim dodatnim sredstvima definisanim amandmanom biti omogućeno Srpskoj da svoja vlastita sredstva iskoristi za neke druge projekte kao što je rešavanje zemljišno-imovinskih pitanja.

On je podsjetio da je takva podrška počela finansiranjem auto-puta Banjaluka-Gradiška, a nastavljeno finansiranjem Mahovljanske petlje, te dodao i da je prije par godina potpisan ugovor od 150 miliona evra za istočnu deonicu auto-puta Banjaluka-Doboj i da EBRD sarađuje sa „Evropskom investicionom bankom“, koja finansira zapadnu deonicu tog auto-puta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;