BiH uzima novi kredit od EIB za gradnju auto-puta na Koridoru Vc

02.10.2014. | seebiz.eu

Veće ministara BiH odlučilo je da se Bosna i Hercegovina zaduži sa 100 miliona evra kod „Evropske investicione banke“ (EIB) kako bi se nastavila izgradnja auto-puta na delu trase Koridora Vc koji prolazi kroz tu zemlju, a koji treba da poveže Budimpeštu i Ploče. Na sednici održanoj u Sarajevu Veće ministara odobrilo je predlog kreditnog ugovora kojim je predviđeno da otplata traje 25 godina uz poček od šest godina.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Kreditna sredstva iskoristiće se za gradnju deonice auto-puta između graničnog prelaza Bijača s Hrvatskom i Počitelja. Da bi se izgradila ta deonica duga 22,2 kilometra, koja je za sada dovršena do Međugorja, preostalo je izgraditi još nešto manje od 17 kilometara auto-puta. Ukupni projektni troškovi procenjuju se na 225 miliona evra, što znači da će se deo sredstava koja nedostaju BiH osigurati iz vlastitih sredstava i drugih kreditnih izvora.

Počitelj bi prema najavama mogao postati čvorište od kojega bi se, osim prema severu, auto-put nastavljalao i ka istoku trasom predviđenom za Jadransko-jonski auto-put. Koridor Vc prolazi preko teritorije BiH dužinom od oko 330 kilometara. Do kraja ove godine u saobraćaj bi trebalo da bude pušteno ukupno 102 kilometra auto-puta, koliko je do sada izgrađeno u toj zemlji.

U utorak (30. septembar 2014.) označen je početak radova na obilaznici kod Zenice kao dela tog koridora i nastavak gradnje ukupno 20 kilometara auto-puta na deonici prema severu. Ti radovi, vredni oko 35 miliona evra, finansiraće se iz sredstava koje je osigurao „Kuvajtski investicioni i razvojni fond“ (KFAED).

Prema ranijim procenama koje je izneo direktor preduzeća „Autoceste Federacije BiH“ Ensad Karić, auto-put na Koridoru Vc koji prolazi kroz taj entitet mogao bi u celosti izgrađen do kraja 2020. godine. Pedesetak kilometara auto-puta prolazi i teritorijom Republike Srpske, a u tom entitetu radovi još nisu počeli jer nije donesena odluka o modelu po kojem će se graditi.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...