BiH uzima novi kredit od EIB za gradnju auto-puta na Koridoru Vc

02.10.2014. | seebiz.eu

Veće ministara BiH odlučilo je da se Bosna i Hercegovina zaduži sa 100 miliona evra kod „Evropske investicione banke“ (EIB) kako bi se nastavila izgradnja auto-puta na delu trase Koridora Vc koji prolazi kroz tu zemlju, a koji treba da poveže Budimpeštu i Ploče. Na sednici održanoj u Sarajevu Veće ministara odobrilo je predlog kreditnog ugovora kojim je predviđeno da otplata traje 25 godina uz poček od šest godina.

Kreditna sredstva iskoristiće se za gradnju deonice auto-puta između graničnog prelaza Bijača s Hrvatskom i Počitelja. Da bi se izgradila ta deonica duga 22,2 kilometra, koja je za sada dovršena do Međugorja, preostalo je izgraditi još nešto manje od 17 kilometara auto-puta. Ukupni projektni troškovi procenjuju se na 225 miliona evra, što znači da će se deo sredstava koja nedostaju BiH osigurati iz vlastitih sredstava i drugih kreditnih izvora.

Počitelj bi prema najavama mogao postati čvorište od kojega bi se, osim prema severu, auto-put nastavljalao i ka istoku trasom predviđenom za Jadransko-jonski auto-put. Koridor Vc prolazi preko teritorije BiH dužinom od oko 330 kilometara. Do kraja ove godine u saobraćaj bi trebalo da bude pušteno ukupno 102 kilometra auto-puta, koliko je do sada izgrađeno u toj zemlji.

U utorak (30. septembar 2014.) označen je početak radova na obilaznici kod Zenice kao dela tog koridora i nastavak gradnje ukupno 20 kilometara auto-puta na deonici prema severu. Ti radovi, vredni oko 35 miliona evra, finansiraće se iz sredstava koje je osigurao „Kuvajtski investicioni i razvojni fond“ (KFAED).

Prema ranijim procenama koje je izneo direktor preduzeća „Autoceste Federacije BiH“ Ensad Karić, auto-put na Koridoru Vc koji prolazi kroz taj entitet mogao bi u celosti izgrađen do kraja 2020. godine. Pedesetak kilometara auto-puta prolazi i teritorijom Republike Srpske, a u tom entitetu radovi još nisu počeli jer nije donesena odluka o modelu po kojem će se graditi.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...