INFONET-468X60-BANNER

Mali: Dokumenta u vezi „Beograda na vodi“ biće na vreme

01.10.2014. | Tanjug

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas (1. oktobar 2014.) da će Mreži za restituciju, zatražena dokumenta u vezi Projekta „Beograd na vodi“, biti dostavljena na vreme, odnosno tokom dana ili sutra, kada je i krajnji rok za to.

- Dobiće dokumenta na vreme, mislim da je krajnji rok sutra i da će do sutrašnjeg dana biti sve spremno za dostavljanje – rekao je Mali novinarima.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

On je rekao da će, kad god je predviđen, rok biti ispoštovan, da sva dokumenta postoje i da tu nema nikakvih problema.

- Jedini problem koji imamo je u komunikaciji, jer se neke izjave daju pre nego što su rešenja ili zahtevi poslati, ali neka je i tako, mi ćemo sa svoje strane poštovati zakon i sve zakonske norme i sve što je do grada daćemo vreme. Ako je rok danas, to će biti dostavljeno danas do kraja dana – rekao je gradonačelnik.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zatražio je juče od Gradske uprave Beograda da u roku od pet dana od dana prijema rešenja objave dokumenta iz kojih se može saznati broj i ishod rešenih predmeta koji se odnose na lokacije koje obuhvata područje Projekta „Beograd na vodi“.

Kako je navedeno u saopštenju poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Šabić je naložio Gradskoj upravi Beograda da obavesti Mrežu za restituciju u Srbiji – Udruženje građana za povraćaj oduzete imovine „Beograd“ da li poseduje informacije, odnosno te dokumente i da ukoliko ih poseduje kopije istih dostavi tražiocu.

Poverenik je naveo da je Gradska uprava, „Sekretarijat za legalizaciju“ kome je zahtev neposredno podnet, bila po Zakonu o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja dužna da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zahteva, tražioca informacije obavesti da li poseduje tražene informacije i ukoliko ih poseduje, dostavi kopije u kojima su one sadržane, ili da u suprotnom, ako nalazi da za to postoje zakonom predviđeni razlozi, donese rešenje o odbijanju zahteva.

Za slučaj da bilo šta u vezi sa podnetim zahtevom nije bilo jasno, Uprava je mogla u dodatnom, ostavljenom roku zatražiti od podnosioca zahteva razjašnjenje, kao što je mogla i da iz opravdanih razloga odrediti naknadni duži rok za dostavljanje informacija, po Zakonu ne duži od 40 dana, navodi se u saopštenju.

Kako se tvrdi, Gradska uprava nije uradila ništa od navedenog već je samo ignorisala zahtev tražioca informacija čime je počinila i zakonom predviđen kažnjiv prekršaj nakon čega je Mreža za restituciju u Srbiji podnela žalbu Povereniku.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;