INFONET-468X60-BANNER

„Direkcija“ pristala da očisti i fenol iza pločica „smrdljivih zgrada“

29.09.2014. | Politika

Sanacija „smrdljivih zgrada“ konačno je barem za korak bliža početku. „Građevinska direkcija Srbije“ prihvatila je da u ta svoja dva zdanja u Novom Beogradu sanira i betonske površine iza keramičkih pločica. Prema prvobitnom projektu sanacije koji je stanarima ponuđen prošle sedmice, prostor iza keramike nije trebalo da bude tretiran pod izgovorom da se štetni fenol iz zidova ionako ne može probiti kroz silicijum-dioksid u pločicama.

Stanari se s tim, na sastanku u Ministarstvu građevinarstva, nisu saglasili. Posle napete rasprave, kako kažu, predsednik „Direkcije“ Nebojša Šurlan je najzad popustio i pristao da se i površine prekrivene keramikom očiste od oplatola, premaza koji, kako tvrdi Institut „Vinča“, sadrži štetna jedinjenja.

Šurlan je načinio ustupak i kada je reč o fasadama, čiju sanaciju direkcija takođe nije predvidela projektom. Sa njih će se na proleće skinuti malter i izolacija od kamene vune. Tako će UV zračenje sunca, koje prirodno razgrađuje fenol, moći da dopre do tog jedinjenja u zidovima.

- Metoda sanacije koja će se primeniti unutar zgrada ne može se sprovesti i spolja. Institut „Vinča“ je morao da razvije tu metodu pošto ovakav problem nema presedana u svetu – navodi Ivan Radović, predsednik skupštine stanara jedne od dve „smrdljive zgrade“, na brojevima 80-82 u Ulici Mileve Marić-Ajnštajn.

U stanovima i hodnicima će na zidove, osim UV lampama i hemikalijama poput vodonik-peroksida, delovati i ozonom koji će stvarati generatori.

- Ali, ozon je visokozapaljiv i, kako su nam objašnjavali predstavnici instituta, ne sme se koristiti van strogo kontrolisanih uslova u zatvorenom. Zato se, tvrde u „Direkciji“, fasade ne mogu tretirati, barem ne ovom metodom, već se moraju prepustiti suncu – objašnjava Radović.

Koliko bi trajalo dok sunce ne „sprži“ fenol, čak i u Institutu „Vinča“ mogu samo da nagađaju.

- Zato nisam sigurna da li je ovo dovoljno dobra ponuda. Svi stanari bi trebalo da se o predlogu „Direkcije“ izjasne do ponedeljka. U našoj zgradi je problem i što direkcija ne želi da sanira prva tri sprata, gde se smrad ne oseća jer je tu, navodno, korišćen oplatol iz druge serije. Ako pristanemo na to, morali bi merenjima posle sanacije da nam neopozivo dokažu da su i ti spratovi bezbedni – kaže Biljana Đukanović, predsednica skupštine stanara druge „smrdljive zgrade“, na brojevima 100-102.

Ako stanari ne prihvate projekat, direkcija neće ni sazvati svoju skupštinu da veća o zahtevu stanara da im, dok ne budu mogli da se vrate u svoje domove, isplaćuju sedam evra mesečno po kvadratu iznajmljenog stana. „Direkcija“ za sada nudi samo pet evra, za šta stanari kažu da nije dovoljno.

Da bi projekat bio prihvaćen, moralo bi da se saglasi svih 220 ugroženih porodica. Neki od njih su, sasvim razumljivo, veoma besni i nije izvesno da će pristati ni na ove, poboljšane uslove. Ukoliko ne bude apsolutne saglasnosti, Ministarstvo građevinarstva je, prema navodima stanara, na jučerašnjem sastanku iznelo rešenje. Zgrade bi mogle biti proglašene ekološki neprihvatljivim, pa da se naloži iseljenje stanara. Bila bi ironija da država najzad otvoreno kaže da su te zgrade poprište ekološkog akcidenta i naredi iseljenje. Jer, sve do sada nijedna instanca nije zvanično poručila stanarima da moraju napustiti svoje domove – umesto toga, samo im je preporučivano da to učine, kao da ne bi bilo opasno ako ne bi poslušali.

I Ministarstvo zdravlja kao da je nesigurno kako da se postavi jer se, kako je navelo u dopisu stanarima, još konsultuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom oko ovog problema – mada su za njega saznali još u julu. U dopisu ministarstvo ocenjuje da bi dugotrajan boravak u prostoru ispunjenom fenolom predstavljao, naročito za decu, trudnice i starije osobe, značajan rizik po zdravlje.

Radovi do aprila

Ako stanari prihvate ponuđeno rešenje, sanacija „smrdljivih zgrada“ bi mogla biti završena do kraja aprila iduće godine, rekao je Nebojša Šurlan, direktor „Građevinske direkcije Srbije“ za „Tanjug“.

- Od javne nabavke zavisi kada bi radovi počeli. Ali, mogli bismo biti spremni za mesec i po dana i završiti sve radove za šest meseci – kazao je Šurlan.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;