Kako olakšati posao građevinarima

29.09.2014. RTS

Samo tri građevinska preduzeća imaju više od petsto zaposlenih i mašine za gradnju, a u nekima stečaj traje i po dve decenije. Struka tvrdi da ta oblast bez pomoći države ne može da se oporavi. U Ministarstvu privrede kažu da će učiniti sve da se stvori bolji poslovni ambijent za građevinare, ali i da država mora bolje da funkcioniše.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Svakom promenom vlasti, srpsko građevinarstvo, pored novog ministra, dobije i novi Zakon o planiranju i izgradnji. Od 2009. beleži i konstantan pad – i obima posla i broja zaposlenih. Građevinari kažu da je sada najvažnije da se firme udruže i da država obezbedi garancijski fond, kako bi lakše poslovali.

Savetnik za građevinu u „Privrednoj komori Srbije“ Aleksandar Popović kaže da treba doneti zakon koji bi regulisao nastup stranih kompanija, kao i nastup kompanija osnovanih stranim kapitalom koje rade kao društva sa ograničenom odgovornošću.

- Pre svega treba da se zna ko je nosilac posla, ko su podizvođači i da oni na našem tržištu, kada su d.o.o. konkurišu sa sopstvenim referencama i radnom snagom, a ne da vuku reference firmi iz inostranstva, a garancijski kapital im je jako mali – kaže Popović.

Pored očuvanja radnih mesta i redovnih primanja, građevinari traže suzbijanje rada na crno.

- Zašto na minimalnu zaradu radnicima u građevinarstvu treba da se plaća porez, da u njegovo ime plaća poslodavac – to je njegova minimalna zarada. Naš je zahtev da se ide ka progresivnom poreskom opterećenju – kaže predsednik Sindikata građevinara Dušan Vuković.

Da ne bi nestali iz visokogradnje, od Ministarstva finansija traže da donese uredbu o tome da se, dok traje kriza ili zaposlenost ne poveća, kreditni aranžmani potpisuju samo ako u tim poslovima učestvuju domaća preduzeća.

Vlasnik jedne građevinske firme Dragan Kopčalić kaže da treba doneti odluku, kao što postoji u Nemačkoj, koja ne dozvoljava stranim građevinskim firmama da se pojavljuju na njihovim tržištima.

- Kod nas je nezaposlenost veća od 25 odsto, a nijedna srpska firma ne može da dobije nijedan tender koji srpska vlada i budžetski korisnici raspisuju – kaže Kopčalić.

Kako bi pomogli građevincima, „Privredna komora Srbije“ napravila je sajt preko kojeg bi, kažu, firme trebalo da se povezuju i prave konzorcijume.

- Moramo da budemo odgovorniji i ne smemo dozvoliti da administracija u bilo kom obliku kroz javna preduzeća, kroz državnu upravu, zaustavlja privredne aktivnosti. Da bi država funkcionisala moramo da imamo prihode od čistih poreza i taksi, a ne od kredita i zaduživanja – kaže ministar privrede Željko Sertić.

Zarad oporavka srpskog građevinarstva, uskoro bi trebalo da bude donet i Zakon o planiranju i izgradnji, uz jasno utvrđene procedure i sa svim podzakonskim aktima.

 
Share |

Komentari: 1

Tito 05.10.2014 18.30.17

Ko je Kopčalić da on predlaže kada je uništio sve

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...
mile 20.08.2021.
I evo nas... 10 god kasnije,,,2021. Na žal...