SFSOPLATE-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Zajednički projekti Srbije i Republike Srpske u oblasti građevinarstva (video)

26.09.2014. | Tanjug

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić najavile su u Banjaluci niz zajedničkih projekata i sastanak građevinara Srbije i Srpske, u novembru u Beogradu, radi dogovora o nastupima na domaćim i inostranim tržištima.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Mihajlovićeva, koja je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Golićeva su potpislale Memorandum o saradnji dva ministarstva u oblasti građevinarstva, urbanizma i prostornog planiranja koji će omogućiti saradnju građevinskih preduzeća na tim projektima.

- Pokusaćemo zajednički da pomognemo građevinsku industriju, da im damo vetar u leđa i omogućimo da zajednički nastupaju na drugim tržištima, a pre svega u Republici Srpskoj i Srbiji – rekla je Mihajlovićeva na konferenciji za novinare u Vladi Republike Srpske.

Istakla je da Srbija i Srpska imaju intenzivnu saradnju i najavila da bi već u narednih mesec ili mesec i po dana trebalo da bude potpisan sporazum o izgradnji mosta preko Drine između Ljubovije i Bratunca, te da bi radovi mogli da počnu već na proleće. Reč je, kako je rekla, o sporazumu koji treba da potpišu BiH i Srbija, a rok za izgradnju mosta je dve godine.

Govoreći o saradnji građevinskih firmi, potpredsednica sprske vlade je naglasila da Ministarstvo na čijem je čelu trenutno radi na izradi „belih i crnih lista“ za građevinske firme, što će biti značajno u budućem povezivanju preduzeća iz Srbije i RS.

O gradnji srpskih kuća u RS, ministarka je kazala da je to ministarstvo napravilo idejni projekat i poklonilo ga Srpskoj, te da je dogovoreno da se formira radna grupa sastavljena od predstavnika „Građevinske direkcije Srbije“ i „Urbanističkog zavoda RS“ kojia će raditi na glavnim projektima. Ranije, Mihajlovićeva je obišla Šamac i Doboj, gde se od milion evra donacija Vlade Srbije grade i obnavljaju dve osnovne škole oštećene u poplavama. Na pitanje novinara da li je zadovoljna kako se troši taj novac, ona je rekla da se sve odbija prema planiranoj dinamici.

Ministarka Golić je kazala da je Vlada RS danas usvojila zaključak za gradnju mosta Ljubovija-Bratunac i da su razgraničene nadležnosti, s obzirom na to da će BiH finansirati gradnju pristupnih puteva i zajedničkog prelaza između Srbije i BiH, dok će Srbija biti nadležna za gradnju samog mosta. Ona je dodala da je Srbija već obezbedila novac za gradnju mosta. Ukupna vrednost izgradnje mosta sa pristupnim saobraćajnicama i graničnim prelazom je oko 12 miliona evra.

Prema rečima Golićeve, dogovoreno je i da dva ministarstva zadužena za građevinarstvo uzajamno priznaju licence i stručne ispite iz tehničkih struka. Golićeva je govoreći o gradnji srpskih kuća rekla da će građani RS te projekte dobijati besplatno i da postoje četiri tipa tradicionalnih srpskih kuća koje su karakteristične za to podneblje. Kako je rekla, veliki broj opština u RS je zainteresovan za gradnju srpskih kuća.

Opština Šamac, dodala je, već je isparcelisala 24 placa za gradnju tih kuća i zajedno sa Vladom Republike Srpske će doneti odluku kako će se stimulisati gradnja.

- Donacija Vlade Srbije govori da Srbija nas i u teškim trenucima ne ostavlja i da srpska vlada na čelu sa pemijerom Aleksandrom Vučićem ima razumevanja za Republiku Srpsku – istakla je.

Ministarka Golić je rekla i da građevinske firme u oblasti visokogradnje i niskogradnje Srbije i Srpske imaju probleme za dobijanje referenci za velike poslove koje zbog toga uglavnom dobijaju strane kompanije. Kazala je i da će uskoro početi gradnja tradicionalnih srpskih kuća u RS i da će prva opština u kojoj će biti građena biti Šamac.

Tokom obilaska škole u Šamcu, Mihajlovićeva je najavila da će srpske kuće biti građene i u Srbiji, kao i da su te kuće namenjene svima koji su zainteresovani da ih grade u RS i Srbiji.

- RS i Srbija se dobro razumeju i u dobru i u zlu – kazala je ministarka u Šamcu napomenuvši da ministarstva Srbije i Srpske imaju odličnu saradnju i da će zajednički unaprediti spsko građevinarstvo.

Vrednost donacije Vlade Srbije je milion evra i taj novac se koristi za gradnju potpuo nove škole u Šamcu, jer je stara dosta oštećena, zatim za obnovu škole Vuk Stevaović Karadžić u Doboju i rekonstrukciju porodilišta i ginekološkog odeljenja u Doboju. Gradnja nove škole u Šamcu bi trebalo da počne naredne sedmice i biće završena na proleće iduće godine.

Tokom obilaska završnih radova na obnovi osnovne škole u Doboju, ministarka je kazala da bi taj objekat trebalo da bude završen do kraja oktobra, kao i da će taj objekat biti energetski efikasan. Ona je na kraju zvanične posete RS obišla i radove na rekonstrukciji tvrđave Kastel u Banjaluci.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;