INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srbija da uloži 1,6 milijardi evra u energetsku efikasnost

24.09.2014. | Tanjug

Srbija bi do 2020. godine trebalo da uloži 1,6 milijardi evra da bi dostigla prosek Evropske unije u potrošnji energije u zgradarstvu, izjavila je savetnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Maja Đurović-Petrović.

- Specifična potrošnja energije u javnim zgradama oko 150 kilovat sati po kvadratnom metru na godišnjem nivou, dok se ta potrošnja u bolnicama kreće neverovatnih 308 kilovat sati – izjavila je ona na skupu „ESCO šansa za poboljšanje energetske efikasnosti u javnim ustanovama“ koju je organizovao CEDEF. - To je višestruko više u odnosu na prosek EU.

Đurović-Petrović je dodala da je zgadarstvo energetski najzahtevniji sektor u Srbiji, a u kome samo domaćinstva koriste preko 50 odsto enegije. U cilju postizanja energetske efikasnosti u javnim ustanovama, na skupu je predstavljen EBRD regionalni program energetske efikasnosti za Zapadni Balkan (REEP), kojim se uvodi ESCO koncept u region.

Pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac izjavio novinarima bi Srbija u narednim godinama mogla da uštedi oko deset odsto električne energije kroz ESCO koncept koji podrazumeva sklapanje javno-privatnih partnerstava radi sprovođenja mera energetske efikasnosti u javnim ustanovama.

- Projekti energetske efikasnosti su veoma isplativi, ali u ovom trenutku ni opštine, ni gradovi nemaju dopunskih sredstava na raspolaganju da ih finansiraju u javnim ustanovama. Zato je model javno-privatnih partnerstava najbolji model jer ne podrazumeva novo zaduživanje države i rast javnog duga – navodi on.

Banjac dodaje i da bi privatne kompanije koje uđu u ovaj posao uspele da ostvare profit, a javni sektor bi ostvarivao značajne uštede kroz niže račune za struju.

Predstavnik „Evropske banke za obnovu i razvoj“ (EBRD) Toivo Miler izjavio je da ova banka u Srbiji finansira šest projekata energetske efikasnosti koji se odnose na ulično osvetljenje, a da će u narednom periodu biti realizovano još 10 takvih projekata.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;