INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Bajatović: Biće izgradnje „Južnog toka“, Srbija spremna (video)

22.09.2014. | Tanjug

„Južni tok“ u Srbiji i ostalim zemljama učesnicama tog projekta će se graditi, izjavio je danas generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović i najavio početak radova u Srbiji za kraj oktobra.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- I Bugarska i Srbija i Mađarska i Austrija će graditi „Južni tok“ kao energetski objekat i ne postoje bilo kakav razlog niti pravila EU koja bi bilo kojoj državi zabranila izgradnju jednog energetskog objekta – rekao je Bajatović, novinarima na interaktivnoj izložbi kojom će „Južni tok“ biti predstavljen širom Srbije i u ostalim zemljama učesnicama.

On je naglasio da je u Srbiji sve spremno za početak tog velikog razvojnog projekta i da u Srbiji oko toga nema nikakve dileme, niti problema.

- Novac je spreman, projekti su urađeni, 70 odsto eksproprijacije zemljišta na trasi gasovoda kroz Srbiju je završeno – naveo je Bajatović i dodao da će biti mala izmena trase na severu, jer će gasovod prolaziti kod Subotice, a ne kod Sombora, a potom kroz Mađarsku do Baumgartena u Austriji, a ne kod Treviza u Italiji.

Bajatović, koji je direktor sa srpske strane u zajedničkom rusko-srpskom preduzeću „Južni tok Srbija“, naglasio je da Srbija ne mora da čeka da izgradnja tog gasovoda startuje u Bugarskoj i dodao da ako se gleda izborna kampanja u Bugarskoj od sedam partija, šest njih se „kunu u izgradnju Južnog toka“ i zato očekuje punu političku volju da se nastavi taj projekat u Bugarskoj, koji je pod pritiskom EU suspendovan.

On je napomenuo da neće biti nikakve promena rokova u izgradnji i puštanju u rad „Južnog toka“ i da će 1. januara 2017. godine „Južni tok“ imati pun kapacitet od 41 milijardu kubika i da će do tada biti završene sve kompresorske stanice u Mađarskoj, Srbiji i Bugarskoj.

Bajatović je dodao i da se crnomorska deonica tog gasovoda u potpunosti realizuje i da u tom poslu učestvuju francuske, nemačke, italijanske i ruske kompanije, podsetivši da se u Rusiji grade gasovodi dužine oko 2.500 kilometara koji treba da nove izvore ruskog gasa dopreme do crnomorskog dela „Južnog toka“ i do jugoistočne Evrope i Austrije.

Bajatović je rekao da je siguran da će se EU i Rusija dogovoriti oko izgradnje „Južnog toka“, jer se radi o evropskom projektu, istakavši da nijedan evropski zvaničnik nije osporio da taj gas Evropi treba.

Kompanija „Južni tok Srbija“ predstavila je projekat gasovoda „Južni tok“ izložbom postavljenom u interaktivnom kamionu na platou ispred Skupštine grada Beograda. Taj kamion obilazi države i gradove kroz koje će gasovod Južni tok prolaziti, a do sada je već obišao Zaječar, Paraćin i Veliku Planu, a obići će još sedam gradova u Srbiji. Posle Srbije, multimedijalna izložba o „Južnom toku“, tokom koje se posetioci mogu upoznati sa načinom izgradnje i značajem tog gasovoda za zemlje učesnice, preseliće se u Mađarsku.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;