INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neimare „berza“ vodi u svet

02.09.2014. | Dnevnik

Na veb-portalu „Privredne komore Srbije“ otvorena je stranica koja će omogućiti udruživanje malih građevinskih firmi s velikim u dobijanju određenih poslova na stranim tržištima. Reč je o nekoj vrsti berze, gde će svaka građevinska firma moća da ostavi svoje podatke, što bi trebalo da dovede do jednostavnijeg kontakta u slučaju zainteresovanosti za određene poslove.

Sekretar „Udruženja za građevinarstvo pri Privrednoj komori Srbije“ Viktor Kobjerski rekao je da će to biti prvi put da se na jednom portalu nađe ponuda i tražnja, odnosno gde firme imaju mogućnost da istaknu svoje „lične karte“, a zainteresovani da izaberu one za koje smatraju da im odgovaraju. Suština je, po njegovim rečima, u tome da te „lične karte“ treba da sadrže sve o svakoj firmi, a pre svega o tome kakvim resursima raspolažu, šta rade i šta nude.

- Tako, na primer, male i velike firme, bez razlike, koje imaju određen broj radnika, inženjera, mogu istaknuti na sajtu da je samo deo njih na raspolaganju za konzorcijum. Isto važi i za mašine – objašnjava Kobjerski.

Male firme bi mogle dobiti posao u inostranstvu samo ako se udružuju s velikima, ističe on, i dodaje da na našem tržištu građevinarstva trenutno postoje samo tri firme koje su dovoljno jake da mogu povesti konzorcijume u inostranstvo – „Energoprojekt“, „Mostogradnja“ i „Putevi Užice“.

- Nosioci konzorcijuma mogu biti samo oni koji su jaki. Samo oni mogu povesti firme i s njima dobiti još više poslova – rekao je Kobjerski, i ocenio da će biti potrebno oko mesec dana da firme shvate prednosti tog sajta i da počnu to da koriste.

On je ukazao na to da građevinska industrija u Srbiji jedva opstaje, i da nije tih poslova u inostranstvu, sve bi odavno nestalo.

- Pretpostavljam da će, kad se budu udruživali u konzorcijume, moći da računaju i na pomoć države kroz neki garancijski fond ili na neki drugi način. Država bi mogla pomoći da se malo pojača konkurisanje na stranim tržištima, a i da se dobiju garancije na našim, da bi i mali direktno mogli dobiti posao – rekao je Kobjerski.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;