INFONET-468X60-BANNER

Mihajlović: Razvoj regiona kroz infrastrukturne projekte (video)

01.09.2014. | Tanjug

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je, povodom predloga premijera Aleksandra Vučića nemačkoj kancelarki Angeli Merkel o razvoju regionalne infrastrukture, da postoji opšta saglasnost i opšti dogovor da možemo da se razvijamo kao region kroz infrastrukturne projekte.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Rekla bih da sada imamo saglasnost, postoji jedan opšti dogovor da možemo kao region da se razvijamo upravo kroz infrastrukturne projekte, bilo da je u pitanju saobraćaj, bilo da je u pitanju energetika – rekla je Mihajlović novinarima na aeromitingu u Vršcu.

Ona je ocenila da je Srbija u prethodnih 10 godina predstavljala mnoge projekte, ali kada ne postoji opšta saglasnost celog regiona i, naravno zemalja EU, onda se sve to teže realizuje i mnogo teže ide.

Prema njenim rečima, to je ono što Srbija može da ponudi celoj Evropi, pored školovanih ljudi, i da pomogne da se naša zemlja razvija. Mapa sa idejama za regionalne infrastrukturne projekte, koju je premijer Vučić predstavio nemačkoj kancelarki u četvrtak u Berlinu, sadrži plan železničke pruge Beograd-Sarajevo, izgradnje auto-puta Niš-Priština i rekonstrukcije putnog i pružnog koridora Srbija-Crna Gora-Albanija. Ti projekti umnogome bi ubrzali kretanje i robe i ljudi u regionu.

Primera radi, rekonstrukcijom pruge Beograd-Podgorica-Bar, iz glavnog grada Srbije bi se do Jadrana stizalo za oko osam sati, a trenutno se putuje i po 17 sati, jer je pruga uništena u poplavama. Kako navodi „Blic“, put Niš-Priština bio bi od velike važnosti i za Srbe i za Albance, a premijer je naglasio i želju da se formira viši stepen trgovine robom i da se ide ka carinskoj uniji u regionu CEFTA.

Prema ovoj mapi, koju je objavio taj list, ukupna vrednost rekonstrukcije pruge od Beograda do Sarajeva iznosila bi oko 525,9 milione evra, stim što bi Srbija učestvovala sa 247,5, a Bosna i Hercegovina sa 278,4 miliona evra. Predviđena trasa ove pruge je Beograd-Valjevo-Lipnica (Loznica)-Zvornik-Tuzla-Doboj-Sarajevo. Izgradnja auto-puta Niš-Priština koštala bi, kako se navodi, 840 miliona evra, a njegova dužina bi bila 120 kilometara i povezivala bi Kosovo i Metohiju s Koridorom 10 ka Rumuniji i Bugarskoj. Predviđeni rok za izradu dokumentacije o izgradnji je 18 meseci.

Rekonstrukcija putnog i pružnog koridora Srbija-Crna Gora-Albanija predviđa tri kraka koridora – Beograd-Podgorica-Bar, zatim Beograd-Podgorica-Skadar-Tirana i Beograd-Bijelo Polje-Peć-Klina-Glogovac-Priština.

Procenjena vrednost radova na pruzi od Beograda do Bara iznosi oko 329 miliona evra, na delu od Podgorice do Tirane oko 150 miliona evra, a izgradnja 103 kilometara duge pruge od Bijelog Polja preko Berana do Peći oko 850 miliona evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;