INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad: „Holidej In“ još pod lupom

28.08.2014. | Novosti

Ni posle gotovo godinu dana i tri zahteva za proširenje u novosadskom tužilaštvu još nije završena istraga o prodaji zemljišta na kojem je izgrađen hotel „Holidej In“. Istraga se vodi protiv Borislava Novakovića, visokog funkcionera DS i bivšeg direktora „Zavoda za izgradnju grada“, Petra Matijevića, vlasnika Industrije mesa „Matijević“, i Vojislava Gajića, vlasnika „Aleksandar gradnje“.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

U Višem tužilaštvu kažu da istraga povodom ovog slučaja protiv osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja, pred istražnim sudijom još traje. Zbog sumnji da je bilo mahinacija sa prodajom zemljišta istraga se vodi protiv Novakovića, Matijevića, vlasnika i Gajića, ali bivših rukovodilaca „Aleksandar gradnje“ Zorana Ćuluma i Milana Jozanova.

Njih petorica su uhapšeni 24. septembra 2013. pod sumnjom da su, kako je tada saopštio MUP, mahinacijama sa građevinskim zemljištem na uglu Futoškog puta i Bulevara Evrope, površine 1.174 kvadratna metra, na kojem je Gajić izgradio hotel „Holidej In“, budžet Novog Sada oštetili za 136,6 miliona dinara, ili 1,3 miliona evra, i da je Matijeviću pribavljena protivpravna imovinska korist od 192,3 miliona dinara, ili 1,8 miliona evra.

Novaković i njegovih troje saradnika, koji su takođe bili uhapšeni, terete se da su 2010. propustili da Matijeviću oduzmu pomenuto zemljište, jer nije ispoštovan ugovor sklopljen 2007. godine. Gradnja nije počela u roku od tri godine, te je ZIG trebalo da raskine ugovor i raspiše novu licitaciju. Umesto toga, potpisan je aneks ugovora kojim se zemljište bez javnog oglašavanja daje u zakup Gajiću.

Branilac Gajića i Ćuluma, advokat Ljubomir Apro, smatra da nije bilo osnova za podnošenje krivične prijave, a ni naredbe za sprovođenje istrage, jer u onome što su učinili njegovi klijenti nema elemenata krivičnog dela. On dalje predočava da je sve, od tendera do započinjanja gradnje, kada je od Matijevića zemljište preuzeo Gajić, dokumentovano dozvolama i rešenjima.

Legalizacija

Odbornici gradske skupštine su na sednici 18. jula odlučili da se inevstitoru hotela „Holidej In“ dozvoli naknadna legalizacija objekta, odnosno građevinska dozvola. Bila je neophodna saglasnost vlasnika susednih parcela, a to je u ovom slučaju grad. Mišljenje o uslovima za naknadno izdavanje građevinske dozvole, mesec dana pre toga, dalo je i JP „Urbanizam“.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;