INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uskoro obnova srednjovekovnog grada Mileševca

05.08.2014. | D. Gagričić | Večernje novosti

Posle višedecenijskog nemara i zaborava, lokalna uprava u Prijepolju i stručnjaci za zaštitu graditeljskog i kulturnog nasleđa, rešili su da iz tame vekova izvuku ostatke tvrđave srednjovekovnog grada Mileševca, čuvara karavanskog puta Dubrovnik - Orijent i nemanjićke zadužbine Mileševe.

Ilustracija (Foto: PIxabay.com)

Za koji dan ekipa Centralnog instituta za konzervaciju iz Beograda završiće snimanje tvrđave na strmoj litici na ulazu u kanjon Mileševke. Prema rečima direktora Marka Aleksića, arhitekte, savremenom metodom "3D laserskog snimanja" dobiće se potpuna slika stanja i oštećenja objekata, koja će omogućiti izradu dokumentacije za restauratorsko-konzervatorske radove.

Nema podataka ko je podigao Mileševac, već se pretpostavlja da je u rimskom periodu postojalo utvrđenje, a da je grad izgrađen odmah posle zidanja Mileševe 1219. godine. Kasnije je, kažu, i vlastelin Nikola Altomanović imao udela, a dolaskom Turaka, polovinom 15. veka, deo kamenog utvrđenja je ojačan i dozidan.

"Grad Mileševac se prvi put pominje u povelji Alfonsa Petog Aragonskog velikašu Stefanu Kosači 1444. godine. Putopisac Evlija Čelebija (oko 1650. godine) navodi da je tvrđava imala 12 kula", ističe Slavoljub Pušica, direktor muzeja u Prijepolju, koji je i pokrenuo projekat da se u saradnji sa Mileševskom eparhijom, Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva i nizom institucija i opštinom uredi i zaštiti tvrđava sa okolinom.

Zbog nepristupačnog terena na litici iznad reke, prilaz je moguć samo sa jugozapadne strane, i tokom laserskog snimanja, a i pre 12 godina, prilikom istraživanja Savinih isposnica sa Savinom vodu u tvrđavi - ekipa alpinista je priskakala u pomoć.

"Mileševcu preti rušenje i obnova je najvažniji projekat u obeležavanju 800-godišnjice Mileševe, pa ćemo i narednih godina podržavati obnovu, očekujući pomoć države, kako bi ceo kompleks - sa istorijskim nasleđem i prirodnim retkostima - bio zamajac razvoja kraja", ističe Vukosav Tomašević, predsednik SO Prijepolje.

STRELE I OKLOPI - Jedina istraživanja u tvrđavi, i to na jednoj sondi, obavio je Mirko Kovačević pre 40 godina. Uz ostatke luka i strele iz najstarije faze srednjeg veka, te oklopa i pancira, koji se čuvaju u Muzeju, otkriveni su ekseri od 40 centimetara, kojima su ukivane grede, stare po 500-600 godina, čiji su delovi vidljivi u zidinama, kao i ostaci mostova na liticama - podseća Pušica.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;